Külföldiek lakásvásárlási aránya Magyarországon

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint 2023-ban a lakásvásárlók 5,7 százaléka volt külföldi, ami új csúcsot jelent. Somogyban és Zalában különösen magas volt ez az arány, míg Budapesten a belső kerületekben érte el a legnagyobb százalékot.

Novák Előd (Mi Hazánk) érdeklődött Matolcsy Györgynél, hogy mely országok állampolgárai vásárolnak ingatlanokat Magyarországon, mire a Magyar Nemzeti Bank elnöke válaszolt, hogy a földvásárlásokat nem elemzik, de a lakásvásárlások terén a külföldiek aránya országosan 5,7 százalék volt 2023-ban.

Ezen belül kiemelkedően magas volt a német állampolgárok részesedése, 1,5 százalékpontot tett ki, míg a románok és a szlovákok 0,6-0,6 százalékpontot, a kínaiak 0,4 százalékpontot, az osztrákok pedig 0,3 százalékpontot értek el. Somogyban és Zalában a külföldi vásárlók aránya 18,6, illetve 17,4 százalék volt, amit főként a németek vásárlásai okoztak, de jelentős volt a holland, osztrák és svájci állampolgárok jelenléte is.

Budapesten a külföldi lakásvásárlók aránya 8,4 százalék volt, ahol az EU-n kívüli vásárlók, különösen a kínai, vietnámi és orosz állampolgárok voltak jelentősek, az összes lakásvásárlás 1,5, 0,9 és 0,5 százalékáért feleltek meg. A fővárosi belső kerületekben (V., VI, VII., VIII., IX.) a külföldiek aránya még magasabb, 20,2 százalékot ért el, ezen belül a kínai állampolgárok aránya 3,5 százalékpont volt.

A többi vármegyében a németek, vagy a szomszédos országok állampolgárai voltak a külföldi lakásvásárlók között relatív többségben. Bár 2022-ben a külföldi lakásvásárlók száma abszolút értékben is emelkedett, különösen Somogyban és Zalában, 2023-ban nem volt magas a 2017—2019-es időszakhoz képest, különösen Budapesten maradt el ettől. A magyar vevők számának jelentős csökkenése miatt volt magasabb a külföldiek aránya. Az MNB-nek nincs adata arról, hogy az ingatlanok hány százaléka van már külföldi kézben.