Már közel 23 millió dollármilliomos van a világon

Több mint 25 éve nem volt olyan jó éve a szupergazdagoknak, mint 2023-ban, a Capgemini tanácsadócég „World Wealth Report” tanulmánya szerint a vagyonuk és a számuk is jelentősen emelkedett.

A dollármilliomosok száma 5,1 százalékkal nőtt 2022-höz képest, így a világon már 22,8 millió szupergazdag személyt tartanak számon. Az új milliomosok legnagyobb része Észak-Amerikában csatlakozott az elitklubhoz, de Afrikát kivéve minden kontinensen növekedett a dollármilliomosok száma az előző évhez képest.

Az Egyesült Államokban él a legtöbb, 7,4 millió dollármilliomos, ezt követi Japán 3,7 millióval, Németország 1,6 millióval és Kína 1,5 millióval. A tanulmány kiemeli, hogy a szupergazdagok több mint 70 százaléka saját erőből vált milliomossá, nem öröklés útján. Ráadásul minden ötödik dollármilliomos még 40 év alatti.

A dollármilliomosok összvagyona is bővült, 2022-ben már több mint 86,8 milliárd dollárt birtokoltak, ami 4,7 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. Ebben a kategóriában is Észak-Amerika vezet 7,2 százalékos növekedéssel, míg Afrikában a nemzetközi befektetések csökkenése miatt 1 százalékkal csökkent a szupergazdagok vagyona.