Lengyel és magyar űrhajósok az ISS-en

Kapu Tibor űrhajós egy lengyel, egy amerikai és egy indiai kollégájával együtt fogja megkezdeni a kiképzést az Európai Űrügynökség projektje keretében, hogy részt vegyenek az AX-4 nevű misszión, mely 2025-ben indul a Nemzetközi Űrállomásra (ISS).

A Lengyel Űrügynökség (POLSA) által közzétett információk szerint Slawosz Uznanski lengyel űrhajós, Peggy Whitson amerikai űrhajós és Shubhanshu Shukla indiai űrhajós lesznek Kapu Tibor társai a jövőre esedékes misszióban. A négy űrhajós 14 napot tölt majd az ISS fedélzetén.

Az űrkutatás jelentőségét hangsúlyozva Ferencz Orsolya, az űrkutatásért felelős miniszter biztos kiemelte, hogy a világűr meghódításával jelentős haszon realizálható, és a magyar kis- és középvállalkozások számára is lehetőségek nyílhatnak az űriparban. A miniszter biztos szerint az Európai Unió tagállamainak közösen kell fejleszteniük űrképességüket, és az uniós űrszabályozás dossziéjának tárgyalását a magyar elnökség alatt kezdeményezni fogják.

A globális problémák, mint a globális felmelegedés, csak globális tudással és eszközrendszerrel oldhatók meg, azonban a geopolitikai helyzet, mint például az ukrajnai háború, befolyásolja a tudományos együttműködéseket is. Ferencz Orsolya szerint a nemzeti szintű űrszabályozás idejétmúlttá válik, és az EU-n belül növekszik az igény a magas szintű szabályozásra és kooperációra.

A személyzet összetételét ugyanakkor még jóvá kell hagynia az ISS-t felügyelő nemzetközi bizottságnak (MCOP).

: MTI által közzétett információk alapján, a Lengyel Űrügynökség (POLSA) honlapján olvasható közleményből, valamint Ferencz Orsolya nyilatkozatából az Indexnek. : A POLSA honlapja szerinti információk alapján.