Titokzatos objektum a világűr mélyén

Egy nemrégiben közzétett tanulmányban bemutatott égitest keltette fel a csillagászok figyelmét, amelyet az ASKAP J1935+2148 kódjelű objektumként azonosítottak, és amely feltételezhetően egy neutroncsillag lehet, de viselkedése eltér a megszokottól. Az IFLScience által ismertetett jelenség kapcsán Dr. Manisha Caleb, a Sydney-i Egyetem kutatója és a vizsgálódásokban részt vevő csapat egyik tagja kiemelte, hogy az objektum periódusa 53,8 perc, és három különböző emissziós állapotot mutat, amelyek között egy fényes rádióhullám-impulzus, egy gyengébb impulzus, valamint egy nyugalmi időszak váltakozik.

Az ASKAP J1935+2148-at a nyugat-ausztráliai ASKAP teleszkóppal fedezték fel, és a megfigyeléseket a dél-afrikai MeerKAT rádióobszervatórium is támogatta. Caleb szerint az objektum három különböző emissziós állapotának megkülönböztetése a MeerKAT rádióteleszkóp segítségével vált lehetségessé.

A kutatók jelenleg nem rendelkeznek elegendő információval ahhoz, hogy pontosan megértsék, hogyan bocsátanak ki rádiójeleket a neutroncsillagok. Az ASKAP J1935+2148 esetében a meglévő elméletek nem nyújtanak magyarázatot a megfigyelt jelenségekre.

Felmerült az a lehetőség is, hogy az objektum valójában nem is egy neutroncsillag, hanem egy erős mágneses mezővel rendelkező fehér törpe lehet, vagy akár egy neutroncsillag és egy fehér törpe kettőse. A fehér törpék a csillagfejlődés egyik végső stádiumát képviselik, és eddig még nem találkoztak olyan fehér törpével, amelynek ilyen erős lenne a mágneses tere.

A jelenség pontosabb megértése érdekében további megfigyelésekre és kutatásokra van szükség. Dr. Caleb szerint ez akár arra is késztethet bennünket, hogy felülvizsgáljuk a neutroncsillagokról vagy fehér törpékről alkotott évtizedes ismereteinket; hogyan bocsátanak ki rádióhullámokat, és milyen a populációjuk a Tejútrendszerünkben.