Fehéroroszországban razziáznak a rendezvényszervezők ellen

Több tucat rendezvényszervező céget vettek célba a fehérorosz hatóságok, hogy ellenzéki kapcsolatok után kutassanak, a Vjaszna jogvédő központ szerint legalább négy embert őrizetbe is vettek.

Az Associated Press jelentése alapján a fehérorosz rendőrség a vállalkozásoknál folytatott razziákat, és videókat tettek közzé az őrizetbe vett alkalmazottakról, akik elismerték, hogy kapcsolatban állnak az ellenzéki vezetőkkel és részt vettek a 2020-as tömeges tiltakozásokon. A felvételeken azonban nem derült ki, hogy az érintettek önként vagy kényszer hatására vallottak-e.

A 2020-as fehéroroszországi választásokat követően, amelyeket sokan csalásnak minősítettek, tömeges tüntetések kezdődtek, amelyek során a rendőrség mintegy harmincötezer embert vett őrizetbe. A mostani razziák során a hatóságok nem csak a fővárosban, hanem az ország több pontján is akcióztak.

Az őrizetbe vett személyek között van Kiril Allahverdziján fehérorosz humorista is, akit a rendőrség lefilmezett, amikor azt állította, hogy a Belszat tévécsatorna felkérte, hogy szerepeljen olyan klipekben, amelyek a fehérorosz bűnüldözést humorosan ábrázolják. Aleh Asztralenka, a Pink Zebra rendezvényszervező cég igazgatóhelyettese is az elfogottak között van, ő bevallotta, hogy részt vett ellenzéki felvonulásokon, ami miatt a cége kikerült a kormány kulturális rendezvényszervezők nyilvántartásából.

A Vjaszna szerint jelenleg több mint ezerháromszáz politikai fogoly van Fehéroroszországban, és csak májusban 161 embert ítéltek el politikai ügyekben. A jogvédő szervezet szerint aki bírálta az ország politikai helyzetét vagy részt vett tüntetéseken, az embertelen körülmények közé kerülhet.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nemrégiben Minszkben tárgyalt a magyar-fehérorosz gazdasági kapcsolatokról, majd Brüsszelben nem támogatta az Fehéroroszországból származó mezőgazdasági termékekre kivetett uniós büntetővámokat.