A Szuverenitásvédelmi Hivatal ellen indított per

A Szuverenitásvédelmi Hivatal megtagadta közérdekű adatigénylésünket, amely a más szervezetekkel kötött megállapodásaik kiadására irányult, ezért bepereljük őket.

A Szuverenitásvédelmi Hivatal (SZH) nem teljesítette azt a közérdekű adatigénylésünket, amelyben a más szervezetekkel kötött megállapodásaikat és az ezeket megelőző levelezéseket kértük ki. A hivatal elutasítása miatt perre készülünk. A SZH-t Lánczi Tamás vezeti, aki korábban megkereste a Magyar Ügyvédi Kamara elnökét, Havasi Dezsőt, egy lehetséges együttműködés kapcsán. Lánczi arra kérte a kamarát, hogy segítsenek egy besúgóhálózat kialakításában az ügyvédek körében, amely a szuverenitásvédelmi törvénybe ütköző magatartásokat jelentené a hivatalnak. Havasi azonban levélben utasította vissza a kérést, mondván, hogy az ügyvédi titoktartás törvényi követelményeivel ellentétes lenne. A levélváltásról először az ügyvédi kamara hírlevelében számoltak be, majd a média is foglalkozott vele.

A SZH a Facebook-oldalán közölte, hogy több állami intézménnyel és köztestülettel létesítettek kapcsolatot a magyar szuverenitás védelme érdekében, és állításuk szerint minden megkeresett szervezettől pozitív választ kaptak. Az ügyvédi kamarával folytatott üzenetváltást is közzétették, hogy tisztázzák a helyzetet.

Miután a Szuverenitásvédelmi Hivatal megtagadta az adatigénylésünket, arra hivatkozva, hogy a kért információk döntéselőkészítő adatok, úgy döntöttünk, hogy bírósági úton próbáljuk meg elérni a megállapodások és levelezések kiadását. Tóth Bertalan szocialista párti országgyűlési képviselő is érdeklődött a hivatal által megkeresett szervezetek felől, de a kormány képviselője azt válaszolta, hogy a SZH független államigazgatási szervként működik, nem a kormány alárendeltségében.

Sarkadi Nagy Márton