Oroszország kész a béketárgyalásokra Ukrajnával, de feltételekkel

Mihajil Galuzin, az orosz külügyminiszter-helyettes kijelentette, hogy Moszkva nyitott a béketárgyalásokra Kijevvel, de csak a jelenlegi területi helyzet figyelembevételével.

Az orosz állami TASzSz hírügynökségnek adott nyilatkozatában Galuzin hangsúlyozta, hogy Oroszország kész a konfliktus rendezéséről tárgyalni, de ehhez elengedhetetlen az orosz érdekek figyelembevétele. Az orosz külügyminiszter-helyettes szerint a válság átfogó, fenntartható és igazságos rendezésének kérdésében Moszkva álláspontja nem változott, és a konfliktus eredeti okait kell először kezelni, valamint el kell ismerni a modern geopolitikai és területi realitásokat.

Galuzin arra is felhívta a figyelmet, hogy a Nyugatnak abba kell hagynia az ukrán hadsereg fegyverekkel való ellátását, és a kijevi kormánynak véget kell vetnie katonai tevékenységének. Úgy véli, hogy a nyugati szövetségesek fegyverszállításai csak hosszabbítják meg a konfliktust és növelik az áldozatok számát.

Az orosz politikus szerint fennáll a veszélye annak, hogy a modern fegyverek széles körben elterjednek, és végül olyan csoportok kezébe kerülnek, mint a terroristák vagy más bűnöző szervezetek.

Galuzin kritikával illette azokat az európai és amerikai embereket, akik szerinte Oroszország "stratégiai vereségét" akarják elérni, és ezzel saját országaikat és népeiket is veszélybe sodorják.

A háború kezdetén Moszkva és Kijev képviselői már ültek tárgyalóasztalhoz, de nem sikerült megállapodásra jutniuk. Ukrajna továbbra is ragaszkodik nemzetközileg elismert területei, beleértve a Krímet is, visszaszerzéséhez. A felek közötti egyetértés hiánya főként a területi kérdésekben mutatkozik meg. Oroszország a háború kezdetén Ukrajna semlegességét szerette volna elérni, azonban az ország egyre szorosabb kapcsolatokat ápol a NATO-val.

Ezzel párhuzamosan, a nemzetközi feszültségek közepette Vlagyimir Putyin orosz elnök testtartása és viselkedése is változásokat mutat. Putyin mostanában sokat igazgatja a ruháját, a testtartása is sokkal merevebb, mint korábban, ami arra utalhat, hogy golyóálló mellényt visel a szabadtéri nyilvános rendezvényeken. Egy tisztviselő szerint május 9-én, a győzelem napi felvonuláson egyértelműen rejtett golyóálló mellényt viselt.

Putyin egykori biztonsági tisztje, Vitalij Brizsatyij beszámolója szerint az orosz elnök már a saját testőreiben sem bízik, és szigorú kommunikációs korlátozásokat vezetett be a biztonsági személyzet körében. Putyin paranoiáját jelzi, hogy még a mosógépét is külön testőr felügyeli, és gyakran hamis információkat ad meg a hollétéről a saját biztonsági szolgálatának.

A magyar miniszterelnökkel, Orbán Viktorral kapcsolatban is felmerült a kérdés, hogy visel-e golyóálló mellényt, de ő ezt határozottan cáfolta.