Oroszország bemutatta a TOSZ-3 Dragon-t és a Duolingo cenzúrázta orosz appját

Oroszország tegnap egy nyilvános rendezvény keretében mutatta be a legendás TOSZ "nehéz lángszórók" legújabb variánsát, a TOSZ-3 Dragon-t, mely a háború egyik legkegyetlenebb eszköze lehet. A TOSZ-3, más néven Dragon, az orosz rendszerek legújabb iterációja, amely a korábbi TOSZ-1A és TOSZ-2 képességeire épít. Az új TOSZ-3-asra a 2-es variáns 15 vetőcsőből álló fegyverzetét szerelték fel, és a rakétaindító konténer drónok elleni védelemre hivatott "madárkalitkát", valamint egy drónok zavarására szolgáló Volnorezs elektronikus harcászati rendszert is kapott.

A termobárikus, vagy aeroszol fegyverek lényege az, hogy a célpontra ledobott, vagy kilőtt bomba, vagy rakéta először gyúlékony anyagokat juttat a levegőbe, majd egy másodlagos töltet ezeket lobbantja lángra. A robbanás lökéshulláma, majd az elégett oxigén okozta nyomáscsökkenés ellen csak légmentesen zárt bunkerek nyújthatnak védelmet. Orosz források szerint a TOSZ-3-as modernebb célzóberendezésének hála kiküszöbölték a korábbi 1-es és 2-es típusok legnagyobb hátrányát, a rendkívül alacsony lőtávolságot. Míg az Ukrajnában aránylag nagy számban megjelenő TOSZ-1-esek ideális esetben is csak 10 kilométerre tudnak ellőni, addig az új 3-as változat Moszkva szerint 24 kilométeres maximális lőtávval bír.

A Duolingo cenzúrázta orosz applikációját, hogy megfeleljen az „LMBTQ-propagandát” tiltó orosz törvénynek. A nyelvtanulást segítő alkalmazásra februárban figyeltek fel az orosz hatóságok, miután egy novoszibirszki melegellenes aktivista csoport bejelentést tett náluk. A TASS orosz állami hírügynökség április 10-én számolt be róla, hogy a cenzúráért felelős hatóság felszólította a Duolingót alkalmazásának átvizsgálására és minden melegekre vonatkozó információ eltávolítására.

Oroszországban 2013-ban tiltották be a „melegpropagandát” a kiskorúak körében, majd később színházi előadásokat is cenzúráztak. 2022-ben újabb törvényt fogadtak el, ami tiltja a „nem hagyományos szexuális kapcsolatok és a pedofília propagandáját”, összemosva a pedofíliát a homoszexualitással. A jogszabály tiltja a bármilyen korú LMBTQ-emberekről szóló információk megjelenítését a médiában, az interneten, reklámokban, irodalomban, a művészetben és a mozikban.

Ezenkívül Oroszország egyre intenzívebben alkalmazza a kibertámadásokat is, hogy megállítsa az Ukrajnának szánt fegyverszállítmányokat. Legutóbb az Ukrajnának szánt Leopard harckocsikat felújító Santa Barbara Systems hadiipari vállalatot érte orosz hackertámadás. Az amerikai székhelyű General Dynamics, a vállalat anyacége, közleményben jelezte, hogy még folyik a kárfelmérés a kibertámadás után, de a spanyol vállalat működése rend szerint zajlik. Az orosz NoName hackercsoport vállalta magára a támadás elkövetését, azzal az indokkal, hogy a Santa Barbara Systems egy „russzofób” vállalat.

Európa más részein is fokozódik a katonai készültség. Németország védelmi minisztere, Boris Pistorius kijelentette, hogy az országnak fel kell készülnie a háborúra 2029-ig, és javasolta a sorkatonaság visszavezetését is. Pistorius szerint a Bundeswehr jelentős modernizációjára van szükség, de hangsúlyozta, hogy Németország nem szeretne háborút Oroszországgal és nem fog katonákat küldeni Ukrajnába.