Orosházi plakátháború: szülők és a Momentum a háborús kampányplakátok ellen

Az Orosházi Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola előtt kialakult helyzet naponta ismétlődő ciklusba került, ahol a Momentum orosházi szervezete által letakart háborús kampányplakátot a közterület-felügyelők rendre eltávolítják.

A Momentum orosházi szervezete és a Válaszd Orosházát jelöltjei együttműködve egy cicás képpel takarták le a kormánypárti háborús plakátot, amely a helyi lakosság körében felháborodást váltott ki. Az akciójukra gyors válasz érkezett a város kormánypárti vezetésétől, a közterület-felügyelők eltávolították a takarást. Ennek ellenére a helyi szülők, akiket szintén zavar a háborús retorika, saját kezdeményezésükre és gyermekeik bevonásával ismételten letakarták a plakátot, amit a felügyelők ismét leszedtek. A gyerekrajzokon olyan feliratok szerepelnek, mint "süssön rád a nap" vagy "vigyázzunk a környezetre", amelyek a háborús felirat helyett kerültek ki.

A Momentum szerint a háborús félelemkeltés és propaganda helytelen, különösen iskolák és gyermekek közelében. A párt elítéli a városvezetés gyakorlatát, és kiáll amellett, hogy védelmezzék a polgártársak, különösen a fiatalabb generációk mentális és érzelmi biztonságát. A Telexen megjelent cikkben pszichológust is kérdeztek arról, mit tehetnek a szülők ilyenkor a gyerekekkel.

Korábban Farkas András, Piliscsaba kormánypárti polgármestere bejelentette, hogy áthelyezik a helyi iskola kapuja mellett látható Stop Háború plakátját, miután több szülői megkeresés érkezett hozzá a plakáttal kapcsolatban. A képviselő-testület tagjainak véleménye egyezett a kérdésben, és a plakáthelyeket kezelő céggel egyeztetve, jogszabályt nem sértve, a hirdetést áthelyezik. Menczer Tamás, a Fidesz kommunikációs igazgatója megdöbbenését fejezte ki Farkas András lépése miatt, aki szerinte „összecsinálta magát″, és szégyelli, hogy a közösségükben ilyen „gyáva emberek” vannak.