Budapesten bujkál az Orlen volt vezérigazgatója

Daniel Obajtek, az Orlen olajipari cég volt vezérigazgatója egy Andrássy úti luxuslakásban bujkál, akit a lengyel kormány éppen elszámoltatni próbál.

Obajtek budapesti tartózkodása azért vált hírértékűvé, mert több korrupciógyanús ügyben is nyomoznak ellene a lengyel hatóságok. Donald Tusk lengyel miniszterelnök szerint az Orlennel kapcsolatos vizsgálatok a korábbi kormány és a Jog és Igazságosság pártja elleni elszámoltatás legfontosabb lépései közé tartoznak.

A VSquare többnapos nyomozás eredményeként fedte fel, hogy Obajtek, aki korábban tagadta, hogy külföldön bujkálna, valójában Budapesten tartózkodik. Obajtek egy 147 négyzetméteres, 1,6-2 millió euró értékűre becsült penthouse apartmanban él az Andrássy úton, amelynek tulajdonosa egy a NER-hez köthető ingatlanfejlesztő cég. A lakás hivatalos tulajdonosa a BBID Kft., amely a VSquare információi szerint Tiborcz Istvánhoz kötődik.

Az elmúlt hónapokban Obajtek több videót is közzétett közösségi médiában, amelyek Budapesten készültek. Egyes felvételek a luxuslakásban, mások a Városligetben készültek. A VSquare újságírói egy Andrássy úti luxusépületet figyelve látták, hogy egy lengyel rendszámos Lexus ES 300h áll meg előtte, a házból pedig egy maszkos, napszemüveges, sapkás férfi lép ki, majd beszáll a hátsó ülésre, ami megerősíti Obajtek jelenlétét a helyszínen.

A 444.hu kérdésére Gulyás Gergely, a magyar kormány képviselője, a január 18-ai kormányinfón úgy nyilatkozott, hogy a menekültstátusz feltételeinek megfelelő személyek, foglalkozásuktól függetlenül, jogosultak lehetnek menedékjogra Magyarországon. Ez a válasz arra a kérdésre érkezett, hogy a magyar kormány segíthet-e lengyel politikusoknak, hasonlóan ahhoz, ahogy korábban Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnöknek menedékjogot biztosított.

Obajteket februárban rúgták ki az Orlen vezérigazgatói székéből, és jelenleg három eljárás zajlik ellene: az állami tulajdonú Orlen és Lotos energiavállalatok egyesüléséről, a gdanski finomító 30 százalékának eladásáról a szaúdi Aramcónak, az Orlen gigantikus veszteségei miatt, amelyet a 2023-as üzemanyagár-csökkenés okozott, valamint egy másfél milliárd zloty értékű, az Orlen svájci bankszámlájára Lengyelországból történt átutalás miatt. Obajtek tagadja, hogy tartana egy esetleges vádemeléstől, ahogy azt is, hogy Budapestre menekült volna.

Egyelőre egyik ügyben sem vádlott, csak tanúként hallgatnák meg, de a hatóságok egyetlen lengyelországi ingatlanában sem találták meg. Arról a VSquare nem tud, hogy Obajtek a magyar hatóságok védelme alatt áll-e, de azt írják, hogy Orbán Viktor miniszterelnök egy közeli bizalmasa, Héjj Dávid kormánybiztos járhatott nála június 4-én. A Gazeta Wyborcza szerint Obajtek a külföldi tartózkodással szeretné elkerülni, hogy az európai parlamenti választások előtt meghallgassák vagy megvádolják ezekben az ügyekben. Obajtek a választáson el is indul a Jog és Igazságosság jelöltjeként Podkarpacie-ben (Dél-Lengyelország), ha befut, mentelmi jogot kaphat.

Lengyelországban az október 15-i választás előtt az ellenzék magyar párhuzamot emlegetve arról írt, hogy az Orlen külső támogatást nyújtott a pártnak. Pedig a lengyel piac 65 százalékát ellátó, több mint 1900 töltőállomással rendelkező Orlen vezérigazgatója, Daniel Obajtek korábban még kifejezetten kijelentette, hogy ő nem fog olyan helyzetet teremteni, mint ami Magyarországon fennáll, de aztán mégis indokolatlanul állandóan csökkentette az üzemanyagárakat. Más kérdés, hogy ez sem segített, a Jog és Igazságosság elvesztette a választásokat.

A VSquare cikke emlékeztet, hogy Magyarország nem az első rejtegetési ügybe keveredik bele, Nikola Gruevszki volt észak-macedón miniszterelnök 2018-ban szökött Magyarországra, miután börtönbüntetésre ítélték. 2024 elején pedig – amint azt a New York Times feltárta – Jair Bolsonaro volt brazil elnök töltött több napot a brazíliai magyar nagykövetségen.

Obajtek június 4-én, hétfőn be is jelentette, hogy nem kíván megjelenni a választások előtti meghallgatásokon, és közölte, hogy ügyvédje válaszol majd a kérdésekre a nevében.