Atyaég! Sárgadinnye méretű jég esett Texasban, de hazánkban is tombol a vihar

Texas északi részén lehullott, nagyjából sárgadinnye nagyságú jég új rekordot állított fel az államban, miközben Magyarországon is dió nagyságú jégdarabok okoznak károkat.

A Vigo park közelében esett le a rekordnagyságú jégdarab, amelynek átmérője elérte a 18,4 centimétert, ezzel megdöntve a korábbi, 2021-es texasi rekordot. Az akkor Hondo városában talált jégdarab átmérője több mint 16 centiméter volt.

Ez a méret csupán Texas államban jelent rekordot, mivel az Egyesült Államokban a legnagyobb dokumentált jégdarabot 2010-ben találták meg Dél-Dakotában, Vivian közelében, amelynek átmérője 20,3 centiméter, súlya pedig 0,88 kilogramm volt.

Magyarországon az elmúlt napok zivataros időjárása számos településen okozott jégesőket és villámárvizeket. A Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Kétpón dió nagyságú jégdarabok hullottak az égből, amelyekről az Időkép osztott meg felvételeket.

A HungaroMet előrejelzése szerint az ország nyugati határvidéke, valamint a délkeleti tájak vannak zivatarveszélyben, ide elsőfokú riasztást adtak ki. Egyes területeken akár 30 milliméternyi csapadék is hullhat, a szél néhol viharossá is fokozódhat, azaz helyenként 60-75 kilométer/órás sebességű lökések is lehetnek, és többfelé lehet jégeső.

Bács-Kiskun vármegyében egy brutális zivatart is lencsevégre kaptak, a fotón jól látszik, hogy nagy területen csapott le a vihar, vastag felhőrétegből.