Rekordbevétel és milliárdos osztalékok – Orbánék és Tiborcz István legfontosabb cégeinek teljesítménye

"Férjemmel önálló családunk van, saját lábunkon állunk, saját erőnkből boldogulunk, saját életünket éljük." – így fogalmazott Orbán Ráhel egy Facebook-posztban, amelyet az apját támadóknak címezve írt. Az elmúlt évek során Orbán Viktor megtakarításai a nulla és a 14 millió forint között mozogtak, míg Orbán Ráhel férje, Tiborcz István nevére sorra kerültek a milliárdokat hozó cégek.

Orbán Ráhel és Tiborcz István üzleti imidzsük kialakítására törekednek, és ma már a Facebook-posztoknál kifinomultabb módszerekkel igyekeznek megmutatni, hogy független, tehetséges, önjáró vállalkozók. Orbán Ráhel aktív Linkedin-profilja mellett kormányközeli médiumoknak adott, interjúknak beállított beszélgetésekkel, konferenciákon és egyetemi előadásokkal erősíti szakmai hírnevét.

Tiborcz István üzleti tevékenysége is széleskörű, többek között az ingatlanpiac, a pénzügyi és bankszektor, a logisztika, a biztosítási piac és a szépségipar területén is érdekelt. A cégbirodalom kiterjedtsége már-már Mészáros Lőrincével vetekszik.

Orbán Győző

Orbán Győző vállalatai az elmúlt években jelentős árbevétellel zártak, és a koronavírus-járványig a fő vállalatoknál eredményben és az osztalékokban is trendszerű növekedés volt látható. A PSU Kft., a Dolomit Kft., a Gánt Kő Kft., és a Dolomit Inert Kft. a bányászat és az ingatlanfejlesztés területén tevékenykednek.

A PSU Kft. bevételét a Pannonia Golf & Country Club üzemeltetéséből származó bérleti díj jelenti, amit Mészáros Lőrinc fizet. A Dolomit Kft. 2023-as üzleti év után 1,9 milliárd forint osztalékot hagyott jóvá, bár az árbevétel elmaradt az előző évi rekordtól. A Gánt Kő Kft. viszont növelni tudta az árbevételét.

Orbán Győző a Nehéz Kő Kft.-ből (később: FuvarozNAK Kft.) 2021-ben szállt ki, a cég élére Bihari Lajos került. A cég 2023-ra mérsékelte veszteségét.

Orbán Ráhel

Orbán Ráhel nevén egyetlen cég, az Odu Store Kft. áll, amely egy boltot üzemeltet a 12. kerületi Hegyvidék Bevásárlóközpontban. A cég árbevétele nőtt, de a veszteség is tovább emelkedett. Orbán Ráhel a BDPST Koncept Kft.-ben is ügyvezetői pozíciót tölt be.

Tiborcz István

Tiborcz István a BDPST Zrt. profitjának csökkenését tapasztalta 2023-ra, bár az árbevétel jelentősen nőtt. A BDPST Zrt. többek között szállodákat üzemeltet, mint például a Gellért Hotelt és a Dorothea Hotelt. A Gránit Bankban való részesedése mellett a Gránit Alapkezelő profitját majdnem a kétszeresére növelte, és jelentős osztalékot fizetett ki.

A Waberer's International Nyrt. történetében példátlan magas negyedéves árbevételt ért el, bár az EBIT csökkent. Tiborcz István 2022 óta részesedést szerzett a Waberer's-ben, és a Petrolsped többségi részesedésének felvásárlásával bővítette érdekeltségét.

Tiborcz István cégbirodalmának értékét nehéz lenne felbecsülni, de a Forbes szerint becsült vagyona legalább 75,3 milliárd forint.