Orbán Viktor tízéves munkaerőpiaci célkitűzése

Orbán Viktor miniszterelnök egy olyan víziót vázolt fel, amely szerint tíz év múlva ötmillióan dolgoznak majd Magyarországon, de a jelenlegi demográfiai és munkaerőpiaci helyzet tükrében ez a cél csak külföldi munkaerő bevonásával érhető el.

A miniszterelnök a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara lapjában, az Üzleti 7-ben megjelent interjúban beszélt arról, hogy szerinte a következő évtizedben ötmillió foglalkoztatott lehet hazánkban. Orbán Viktor kiemelte, hogy a hazai munkaerőtartalék 300 ezer fő körül mozog, ami szerinte elegendő lehet a cél eléréséhez.

A G7 elemzése azonban rámutat, hogy a magyar népesség öregedése és csökkenése miatt kérdéses a miniszterelnök előrejelzése. A lap szerint a munkaerőpiaci cél eléréséhez jelentős számú vendégmunkás bevonása szükséges lehet.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2024 első negyedévében a foglalkoztatottak száma 4 millió 749 ezer volt a 15-74 éves korosztályban, és a potenciális munkaerőtartalék 326 ezer főre rúgott. Az Üzleti 7 szerint ennek a tartaléknak a jelentős részét kellene munkába állítani ahhoz, hogy megvalósuljon az ötmillió foglalkoztatott.

Nagy Márton korábban említette, hogy a munkaerőtartalékból 80 ezer főt már bevonásra került, de még nem világos, hogy ez hogyan tükröződik a foglalkoztatottsági és a gazdaságilag aktív személyek adataiban.

A demográfiai tendenciák alapján pedig a következő tíz évben 300-400 ezer fővel csökkenhet a 15 és 74 év közötti korosztály létszáma, ami tovább nehezíti a miniszterelnök által kitűzött célok elérését.