Orbán Viktor Bicskén kampányolt és a kegyelmi botrány hatásait értékelik

Kedden késődélután Bicskén járt Orbán Viktor, ahol a Cigány Közösségek Szövetsége által indított jelöltekkel fotózkodott, de az eseményről az MTI nem számolt be.

A Gulyáságyú Média beszámolója szerint Orbán Viktor a Bihari utcában kampányolt, és ingujjban pózolt a helyi jelöltekkel. Azonban arról, hogy a miniszterelnök találkozott volna Bicske fideszes polgármesterével, Bálint Istvánnéval, a lap szerint semmilyen információ nem szivárgott ki.

Meglepő módon sem az MTI, sem más hírforrás nem közölt semmit Orbán bicskei látogatásáról, annak ellenére, hogy az MTI rendszerint beszámol a miniszterelnök kampányeseményeiről.

Bicske városa a kegyelmi botrány miatt került az idei kampány fókuszába, amely botrány következtében Novák Katalin és Varga Judit is politikai nehézségekbe ütközött. Emellett Magyar Péter politikai karrierje is ezen botrány nyomán indult be, aki mára a magyar közélet meghatározó alakjává vált és rövid idő alatt az ellenzék legerősebb pártját hozta létre a közvélemény-kutatások szerint.

A Medián legfrissebb felmérése, amelyet a 444 megbízásából végeztek, rávilágított, hogy a magyarok többsége, 56 százaléka felelősnek tartja Orbán Viktort is a kegyelmi ügyért, míg 36 százalékuk úgy véli, hogy nem felelős, és 8 százalék nem tudja, vagy nem akar válaszolni. A válaszadók többsége, 51 százaléka szerint Magyar Péter fellépése inkább az ellenzéket gyengíti, de a rendszerre nem jelent komoly fenyegetést.

A felmérés szerint a Fidesz szavazóinak csak 16 százaléka tartja felelősnek Orbánt, míg a Tisza Párt szavazóinak 90 százaléka gondolja úgy, hogy Orbán is felelős a kegyelmi ügyért. A többi párt szavazóinak 80 százaléka szerint igen, 15 százalék szerint nem felelős Orbán a kegyelmi ügyért.

A botrány kezelésével kapcsolatban a Medián felmérése szerint a válaszadók 43 százaléka gondolja, hogy a Fidesz nagyon rosszul kezelte az ügyet, míg 24 százalék szerint „nem túl jól”. A Fidesz szavazóinak 16 százaléka érezte úgy, hogy pártjuk nagyon jól kezelte volna az ügyet, míg a Tisza párt szavazóinak 80 százaléka szerint nagyon rosszul kezelte a Fidesz az ügyet.

A kegyelmi ügy hatását illetően a válaszadók 24 százaléka szerint nagyon, 28 százaléka szerint meglehetősen ártott a Fidesznek, míg a kormánypárti szavazóknál a leggyakoribb válasz az volt, hogy csak egy kicsit ártott, 34 százalék szerint csak kicsit, és 10 százalék szerint egyáltalán nem.

Magyar Péter hatását vizsgálva a válaszadók 51 százaléka gondolja, hogy csak a korábbi ellenzéki pártokat gyengíti, míg 39 százalék szerint gyengíti a Fidesz uralmát. A Fidesz-szavazók 85 százaléka szerint Magyar Péter fellépése a korábbi ellenzéknek árt, míg a Tisza-szavazók 79 százaléka mondja azt, hogy a Fideszt uralmát gyengíti.

Az országos reprezentatív telefonos felmérést a Medián ezer fő megkérdezésével készítette május 27. és 29. között. A felmérés rákérdezett arra is, mennyire tartják valószínűnek, hogy Magyar Péter pártja 2026-ban egyedül is megnyeri az országgyűlési választásokat. A Tisza Párt szavazóinak 56, a fideszesek 2, más ellenzéki pártok szimpatizánsainak 16, a szavazókorú népességnek pedig 17 százaléka válaszolt úgy, hogy valószínűnek vagy nagyon valószínűnek tartja.

A Hvg.hu által prezentált közvélemény-kutatás szerint áprilisról májusra a jobboldal tudott a leginkább erősíteni a mozgósításban: a magukat biztos szavazóknak mondók aránya a fideszesek között 7, az Mi Hazánkkal szimpatizálók között 23 százalékponttal nőtt. Összességében május végén a fideszesek 84, a Tisza-szimpatizánsok 85, a DK-sok 84, a Mi Hazánkosok 81, a momentumosok 83 és a párt nélküliek 66 százaléka ígért biztos részvételt az EP-választáson.