Hogyan optimalizálhatja működését ma egy kkv?

2024-ben a Portfolio ingyenes konferenciasorozata ismét vármegyeszékhelyekre látogat, ahol a vállalatokat érintő legfontosabb témákat, mint az energiafelhasználás csökkentése, a bérszámfejtési folyamatok optimalizálása és a munkaerőpiaci kihívások kerülnek terítékre.

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint Magyarországon a foglalkoztatottak száma körülbelül 4.7 millió fő, ezen belül a fizikai munkát végzők száma körülbelül 2-2,3 millió fő lehet. Zanáné Nemes Ágnes, a HR-FACE ügyvezetője szerint a fizikai dolgozók 84%-a rendelkezik stabilabb munkaerőpiaci státusszal, mint például alkalmazotti vagy önálló vállalkozói munkaviszony. Ugyanakkor minden második munkavállaló tartja valószínűnek, hogy a közeljövőben munkahelyet kell váltania. A bérszámfejtés területén a gyorsan változó jogszabályok miatt állandó képzésre van szükség, ami nagy felelősséggel jár, de a kkv-knak gyakran hiányzik az idejük és a kapacitásuk ezek követésére. Ebben az esetben az outsourcing jelenthet megoldást, mivel a bérszámfejtő munkatársak pótlása és a folyamatok pontossága és kiszámíthatósága könnyebben biztosítható.

A kkv-k versenyelőnybe kerülhetnek, ha javítják az energiafelhasználásukat. Az energiaárak hatalmas emelkedése minden vállalkozást érintett, és az ellátásbiztonság kérdése is előtérbe került. Szalai Sándor, az E.ON Energiamegoldások KKV értékesítési vezetője szerint a vállalkozók döntéseit ma már a megbízhatóság vezérli, és az E.ON tőzsdei árindex szerződéseket ajánl, amelyekkel az ügyfelek jelentős összegeket spórolhatnak meg.

A vállalati panelbeszélgetés során Póka Valentin, a Coface országigazgatója a vállalatok közti finanszírozások jelentőségét emelte ki, míg Nagy László, a VisibleCrossing ügyvezetője a megfelelő mérnökök és szakemberek hiányára hívta fel a figyelmet. Márkus Gábor, a PAKOLE Szerviz ügyvezetője a zöld átállás fontosságáról beszélt, és a hibrid munkavégzés megmaradásáról számolt be. Juhász Sándor Péter, az iKont ügyvezetője szerint a hibrid munkavégzés az építőiparban is fontos, és a költségoptimalizálás jelentős kihívást jelent a cégek számára. Domokos Tamás, a Kodolányi János Egyetem Fenntartó Tanácsának elnöke a tudásgazdaság Covid általi tönkretételéről és a hallgatói-oktatói mobilitás megszűnéséről beszélt, valamint arról, hogy a helyzet kezd normalizálódni, de a visszaállás nehéz.

Képek: Todoroff Lázár/Portfolio