Nyugdíj lehetőségek hiányzó szolgálati idő esetén

A nyugdíjazás feltételei és a résznyugdíj kérdése sokak számára okozhat fejtörést, különösen, ha valakinek nincs meg a szükséges 40 év szolgálati ideje.

Winkler Róbert nyugdíjszakértő szerint a férfiaknak az irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltése után, míg a nőknek 40 évi jogosultsági idővel rendelkezésük esetén jár saját jogú öregségi nyugdíj. A teljes öregségi nyugdíjhoz a nyugdíjkorhatár betöltése mellett legalább 20 év szolgálati idő szükséges. Ha valaki nem éri el a 20 évet, de van 15 éve szolgálati ideje, résznyugdíjra lehet jogosult.

A nyugdíjmegállapítás nem történik meg automatikusan, azt írásban kell kérni, akár elektronikus úton is, a nyugdíjkorhatár betöltését megelőző héten. Farkas András nyugdíjszakértő cikkében kitér arra az esetre is, amikor valakinek 65 éves korára sem jön össze a szükséges 15 év szolgálati idő, és így nem lesz jogosult saját jogú öregségi nyugdíjra. Ilyenkor felmerül a kérdés, hogy milyen lehetőségek állnak rendelkezésre az érintettek számára.

A nyugdíjrendszer méltányossági lehetőségei között szerepel a kivételes nyugellátás megállapítása, a kivételes nyugellátás-emelés engedélyezése, valamint az egyszeri segély engedélyezése. Ezek részleteiről a nyugdíjguru.hu oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők.