A lejárt követelések növekedése és a fogyasztási hitelek jövője

A telekommunikációs szektorban a lejárt követelések száma több mint kétszeresére nőtt, ami előre jelezheti a fogyasztási hitelekkel kapcsolatos problémákat. A hazai gazdaság fogyasztás növekedésének köszönhetően pozitív pályára került, de a szakértők szerint óvatosságra van szükség.

A lakossági hitelezés újraindulásával a fogyasztási hitelek, különösen a személyi kölcsönök rekordokat döntenek, ami a pénzügyi kilátások javulására utal. Az EOS Magyarország kutatása szerint a telekommunikációs követelések emelkedése arra figyelmeztet, hogy a fedezetlen hitelekkel is gondok lehetnek. Az elmúlt öt évben a nemfizetések száma nőtt, különösen a középkorúak és az idősebbek körében. Tavaly egy adósra átlagosan 1,3 késedelmes tartozás jutott, és a követeléskezelőnek átadott telekom tartozások havi átlaga 2024 első négy hónapjában 27,190 darabra emelkedett, szemben a 2019-es 11,3 ezerrel és a 2020-as 12,2 ezer darabbal.

Ha az adósok nem tudnak megegyezni a követeléskezelővel, a tartozásuk évente akár 10 százalékkal is nőhet, és egy év alatt a duplájára is emelkedhetnek a költségek.

A telekommunikációs szolgáltatók díjemelései is hozzájárulhatnak a megugró tartozásokhoz. Herman Bernadett, a Bank360.hu szakértője szerint az MNB figyelmeztette a szolgáltatókat, hogy ne érvényesítsék visszamenőlegesen az inflációt a díjakban. A banki hiteleknél viszont nem látszik a törlesztési hajlandóság romlása, a nem teljesítő lakossági hitelek aránya csökkent, és a KHR negatív listája is rövidül.

A KHR negatív listájára akkor kerül fel egy ügyfél, ha legalább egyhavi minimálbért meghaladó tartozással késik 90 napon át. A tartozás rendezése után még egy évig maradnak rajta a megszűnt mulasztások között.

Az adósságfék-szabályok és a változó kamatozású jelzáloghitelek kamatstopja segít megelőzni a túlzott eladósodást. A kamatstop jelenleg június végéig érvényes, de várhatóan meghosszabbítják év végéig.

A hitelkártyahasználat is tudatosabbá vált. A hitelkártyatartozások emelkedése ellenére az MNB adatai szerint a kamatozó hitelkártya-tartozás közel felére csökkent az elmúlt években. Mindeközben soha nem volt még ilyen magas az egy hitelkártyára jutó adósság: egy-egy kártyaadós átlagosan 142 ezer forinttal tartozik a bankjának, a teljes tartozás 12 éves csúcson van.