Bántalmazta a rábízott ikreket, börtönbüntetést kapott a nevelőszülő

Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte és eltiltotta a gyerekekkel való foglalkozástól a Zalaegerszegi Járásbíróság azt a nőt, aki nevelőszülőként éveken át bántalmazott két rábízott kislányt.

A Zalaegerszegi Törvényszék szóvivője, Vándor Virág szerint a vádlott 2014 decemberétől kezdve nevelte az akkor három hónapos ikreket. A gyerekek négyéves koruktól kezdve rendszeres bántalmazás áldozatai lettek: a nő fakanállal verte őket, ha úgy ítélte meg, hogy nem viselkednek megfelelően, nem fogadnak szót, hisztiznek vagy veszekednek. Büntetésképpen előfordult, hogy nem adott nekik enni, és azzal fenyegetőzött, hogy „kirúgja őket a házból”.

A kislányok testén a bántalmazások nyomai, véraláfutások jelentek meg a végtagjaikon, hasukon és hátukon. A folyamatos verések miatt rettegtek a nevelőszülőtől, aki megtiltotta nekik, hogy a történtekről beszéljenek bárkinek, fenyegetve őket azzal, hogy „elviszik őket” a családtól. Amikor 2021 szeptemberében iskolába kerültek, többször jelezték az osztályfőnöknek, hogy nem szeretnének hazamenni, de az otthoni bántalmazásokról nem beszéltek. Egy alkalommal azonban az osztályfőnök észrevette a verések nyomait, és értesítette a gyámot, ami után a lányokat új nevelőszülőhöz helyezték át.

A Zalaegerszegi Járásbíróság a vádlottat kiskorú veszélyeztetése és kapcsolati erőszak bűntettében találta bűnösnek, súlyosító körülményként értékelve, hogy mindezt közfeladatot ellátó személyként követte el. Két év, öt évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, és véglegesen eltiltották minden olyan foglalkozástól, amely során kiskorúak nevelésével, felügyeletével, gondozásával vagy gyógykezelésével foglalkozna. Az ítélet nem jogerős, mivel az ügyész tudomásul vette, de a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett.