Nemzetközi dezinformációs hadviselésre használják a ChatGPT-t 

Az oroszok és más nemzetek is előszeretettel fordulnak mesterséges intelligencia segítségéhez a választások befolyásolására. A ChatGPT-t többek között az oroszok is alkalmazzák, hogy dezinformációs kampányokat folytassanak, céljuk pedig a társadalmak destabilizálása és gazdasági előnyök megszerzése.

A ChatGPT által azonosított két nagy orosz megtévesztési akció a választások befolyásolására irányult, különös tekintettel az európai parlamenti választásokra, amelyek Vlagyimir Putyin orosz elnök számára kiemelten fontosak. Putyin célja az Európai Unió megosztása a szélsőjobboldali pártok támogatásával.

Moldáviában hamarosan sor kerül az elnökválasztásra, ami szintén fontos tényező az orosz stratégiában, mivel Putyin egy oroszbarát vezetőt szeretne látni a hatalomban, hogy elősegítse Odessza megszerzését Ukrajnában, ami a tengerparti uralom szempontjából stratégiai jelentőségű. Az oroszok ezen kívül szeretnék megakadályozni Ukrajna tengeri gabonaexportját, gyengítve ezzel az országot és erősítve saját gabonapiaci pozícióikat.

A Kreml a ChatGPT-t használva elárasztotta az európai piacot Ukrajna ellenes álhírekkel és hamisított videókkal, amelyek franciául, lengyelül és németül készültek. Az orosz hírszerzés célja, hogy a közösségi oldalakon keresztül növelje ezeknek a híreknek a terjedését.

Spamouflage, avagy Kína sem tétlenkedik

Kína egy olyan kampányt indított, amelynek célja a ChatGPT segítségével begyűjteni a kínai kormányt bíráló véleményeket és videókat, majd automatikusan generált válaszokkal reagálni és ezeket terjeszteni. Irán hasonló módszert alkalmaz, de célországaik az USA és Izrael. Izrael is használja a mesterséges intelligenciát dezinformációs kampányokhoz, a Zero Zeno nevű izraeli kampány célja az ellenfelek, mint például a Hamász vagy Irán gyengítése dezinformációkkal. A célközönség elsősorban az Egyesült Államok és Kanada, de Izraelben is alkalmazzák ezt a módszert.

A dezinformációs kampányok hatása azonban csekély lehet, legalábbis a ChatGPT egyik vezetője szerint, aki szerint az egyszerű internetezők gyakran észreveszik, ha valaki megpróbálja őket becsapni.