Az indiai kormányfő vesztett, de mégis megnyerte a választásokat

Több mint 40 napig tartott a választás Indiában, ahol több mint 640 millió ember adta le szavazatát a parlamenti választásokon. Narendra Modi miniszterelnök szövetsége győzelmet aratott, de pártja kevesebb mandátumot szerzett, mint várták.

Április 19. és június 1. között zajlottak a választások, melyek során a Modi vezette Nemzeti Demokratikus Szövetség 294 mandátumot szerzett, ami többséget jelent, de kevesebb, mint amire számítottak. A Bharatiya Janata Párt (BJP) 240 mandátumot kapott, ami jelentős csökkenés a 2019-es választásokon elért 303-hoz képest. Modi szövetségesei közül a Telugu Desam Párt 16, a Janata Dal (Egyesült) 12, a Shiv Sena 7, és a Lok Janshakti 5 mandátumot szerzett.

A Kongresszus párt 99 mandátumot nyert, ami jelentős növekedés a korábbi 52-hez képest. Az ellenzéki INDIA koalíciónak összesen 232 mandátuma van a parlamentben.

Modi győzelme Varanasziban, saját székhelyén, visszafogott volt, a 2019-es választásokon elért közel 500 ezer szavazatról alig több mint 150 ezerre csökkent a győzelmi különbsége.

„A mai győzelem a világ legnagyobb demokráciájának győzelme” – mondta Modi, hozzátéve, hogy az indiai választók „mérhetetlen bizalmat mutattak” a szövetség iránt. Ugyanakkor a BJP támogatottságának csökkenése és az ellenzék erősödése azt jelzi, hogy Modi a jövőben nagyobb mértékben függ majd szövetségesei támogatásától.

A Kongresszus párt szerint a választás Modi számára „erkölcsi és politikai veszteség” volt, és „a nyilvánosság győzelme és a demokrácia győzelme”.

Modi ígéretet tett arra, hogy beváltja választási ígéretét, és India gazdaságát a világ harmadik legnagyobbjává teszi. A Fitch hitelminősítő szerint a szűkebb parlamenti többség ellenére is a kormányzati politika folytonossága várható.

Modi a második indiai vezető, aki harmadik ciklusra is megtartotta a hatalmat. Támogatói erős vezetőnek tekintik, míg kritikusai szerint politikája intoleranciát szült. Rahul Gandhi szerint a választási számok az emberek üzenetét tükrözik.

A BJP a választási kampány során a gazdasági és jóléti intézkedésekre összpontosított, míg az ellenzék a munkanélküliség és az egyenlőtlenség kérdéseivel kampányolt.

Vlagyimir V. Putyin orosz elnök telefonon gratulált Narendra Modi miniszterelnöknek a választási győzelemhez. A Kreml szerint a választási győzelem tükrözi az indiai vezetés politikai irányvonalának támogatottságát, az ország társadalmi-gazdasági fejlődésében elért eredmények elismerését, továbbá Modi és kormánya nemzetközi presztízsének erősödését. Putyin és Modi megállapodtak a két ország vezetői közötti konstruktív személyes együttműködés folytatásáról, és mindkét fél elégedettségét fejezte ki az Oroszország és India közötti, különlegesen privilegizált stratégiai partnerség jelenlegi szintjével, amely minden irányban tovább fog bővülni.