Napelemes vállalkozások válságban: a támogatási programok késedelmei miatt aggódnak

A napelemes szektorban tevékenykedő családi kis- és középvállalkozások nehéz helyzetbe kerültek a támogatási programok lassú kifizetése és a keresletcsökkenés következtében. A vállalkozások bedőlésétől tartanak, ami az új Napenergia Plusz Program végrehajtását is veszélyeztetheti. A helyzetet súlyosbítja az állami támogatási programok és egyéb intézkedések által okozott piaci zavarok.

Az utóbbi időszak állami beavatkozásai jelentősen megviselték a napelemes piacot, különösen a kis- és középvállalkozásokat. Az elszámolási rendszer hirtelen átalakítása, a 2021-es támogatási program lassú lebonyolítása és a bruttó elszámolás bevezetése miatt több száz vállalkozás várja a milliárdos nagyságrendű támogatások kifizetését. A Magyar Napelem és Napkollektor Szövetség szerint a helyzet tragikus, és a pályázók is kiábrándultak a nehézkes ügyintézés miatt.

A napelemes piac három szegmenséből – nagy ipari erőművek, közepes rendszerek és háztartási méretű kiserőművek – a két utóbbi területen tevékenykedő vállalkozásokat érinti leginkább a válság. A piac 95 százalékát kitevő szegmensben havonta csak néhány önerős megrendelés érkezik, ami jelentős visszaesést jelent a korábbi időszakhoz képest.

A vállalkozások többsége már tavaly forgalomcsökkenést tapasztalt, és a céges beszámolók alapján készített összegzés szerint 20 közepes és nagyobb forgalmú napelemes profilú vállalkozás közül 14-nél volt átlagosan 31 százalékos forgalomcsökkenés. Az A1 Solar Kft. tulajdonosa, Szenyán Endre szerint napi szinten kerestek meg őket milliárdos árbevételű cégek is, hogy elfogytak a megbízásaik.

A túlélés érdekében sok cég kénytelen volt profilbővítésre vagy profilváltásra áttérni. Az A1 Solar Kft. például már korábban bővítette tevékenységét épületenergetikai auditálással és energetikai optimalizálással, mások hőszivattyú- és klímaberendezés telepítésébe vagy okosotthon-kivitelezésbe vágtak, sőt akad olyan cég is, amely takarítórobotok értékesítésére váltott.

A Napenergia Plusz Program pozitív fogadtatása ellenére a vállalkozások kilátásai nem túl biztatóak. A mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozások számára kiírt pályázatok kifutása több éves lehet, és a közepes rendszereket telepítő vállalkozások esetében az ESCO finanszírozású projektek iránti érdeklődés is kérdéses.

A kormányzat sikerkommunikációjával ellentétben a támogatások folyósítása még mindig akadozik. Az Energiaügyi Minisztérium adatai szerint a Napenergia Plusz Programban eddig 45 milliárd forintnyi támogatást ítéltek meg, de a folyósítás még nem történt meg. Az A1 Solar vezetői szerint a kifizetések felgyorsultak az utóbbi hetekben, de sok cégnek már az utolsó utáni pillanatban jött ez a változás.

A bizalomvesztés is jelentős probléma a szektorban. Sok pályázó nem hajlandó aláírni a kifizetéshez szükséges dokumentumokat, ami további késlekedést okoz a pénzügyi rendezésben. A kivitelezők érdekeit nem védő egyenszerződések és a késedelmes folyósítások miatt a vállalkozások több százmillió forintnyi befagyott tőkével küzdenek.

A cégvezetők szerint a késedelmes folyósítások miatt a kisebb vállalkozások fizetésképtelenség felé sodródhatnak, ami veszélyezteti az új napelemes programok végrehajtását is. A piac jelenleg gyakorlatilag szabadesésben van, és bár a tavalyi év rekordnövekedést hozott a beépített kapacitásban, a telepítő cégek nagy része a létezésüket fenyegető kihívásokkal küzd.

Nyitóképünk illusztráció! Fotó: Kriza Márton