Nanoműanyagok veszélye: áthatolnak a szívszöveteken és komoly kockázatot jelenthetnek

Holland kutatók új eredményei szerint a nanoműanyagok képesek áthatolni azokon a szívszöveteken is, ahol nincsenek erek, ami komoly aggodalomra ad okot az állatok és emberek egészségével kapcsolatban.

A műanyagszennyezés egyre növekvő globális probléma, amely nem csak a látható műanyag hulladékokra, hanem a mikro- és nanoméretű részecskékre is kiterjed. Ezek a részecskék már megjelentek a környezetben, és az állatvilágban is, beleértve az embereket, a szívben, az agyban és a herékben is kimutathatóak voltak.

A Leideni Egyetem biológusai által végzett friss kutatás a nanoműanyagok hatását vizsgálta csirkeembriókon. A nanoműanyagok, amelyek 100 nanométer alatti méretű műanyagdarabokat jelentenek, intravénásan kerültek bejuttatásra az embriók véráramába, ahol fluoreszkáló festékkel vagy európiummal jelölték meg őket a nyomon követés érdekében.

A kutatás eredményei szerint a nanoműanyagok képesek átjutni az érfalakon, és nagy mennyiségben felhalmozódni a májban és a szívben. Egyes részecskék a vesén keresztül ki is választódnak, de ami különösen aggasztó, hogy olyan szívszövetekben is megtalálhatóak voltak, ahol nincsenek erek.

Ez a felfedezés hozzájárulhat a nanoműanyagok és a szövetek közötti kölcsönhatások jobb megértéséhez, és segíthet felmérni a kockázatokat, amelyeket ezek a részecskék jelenthetnek. Meiru Wang, a tanulmány vezetője szerint a nanorészecskék összefüggésbe hozhatóak a szívroham és a stroke magasabb kockázatával, különösen a fejlődési fázisban lévő szervezetek esetében.

A globális környezetvédelmi törekvések részeként Kína beüzemelte a világ legnagyobb napelemfarmját, amely évente 6 milliárd kilowattóra energiát képes előállítani, és ezzel jelentősen hozzájárulhat a karbonsemlegesség eléréséhez. A Hszincsiang tartományban található létesítmény 200 000 hektár területet foglal el, és a pillanatnyi energiatermelése akár 5 gigawatt is lehet. Kína 2060-ig kíván karbonsemlegessé válni, és 2030-ra 1200 GW-nyi kapacitást szeretnének megújulókból kiépíteni. Az ilyen fejlesztések fontos lépések a környezeti kihívások kezelésében, amelyek közé tartozik a nanoműanyagok által jelentett veszély is.