Összeomlott az egymilliárdos hevesi bicikliút

Az RTL olvasói által küldött fotók alapján összeomlott az a kerékpárút, amit idén februárban adtak át Heves megyében, Sirok és Verpelét között, több mint egymilliárd forintos költséggel.

A kerékpárút, amelynek költségei 1 088 383 116 forintot tett ki, a tervek szerint Sirok, Tarnaszentmária és Verpelét településeket kötötte össze. Az RTL híradása szerint a projekt leírásából kiderül, hogy a beruházás során egy kilométer út építése több mint 85 millió forintba került.

Az út állapotát bemutató fotókat az RTL olvasói küldték be, akik felhívták a figyelmet a kivitelezési hibákra. Az egyik beküldő szerint az átereszt nem erősítették meg kellőképpen, csupán „csak simán be lett rakva a betoncső a talajba”, ami megkérdőjelezi az egész projekt minőségét. Az említett olvasó hozzátette, hogy bár voltak esők, ezek nem magyarázzák megfelelően a kerékpárút összeomlását.

A Magyar Közlöny 2023. február 10-i kiadása szerint a 12,74 kilométer hosszú kerékpárút több mint 1 milliárd forintból valósult meg, ami azt jelenti, hogy egy kilométer több mint 85,4 millió forintba került. Sirok honlapján korábban azt írták, hogy a fenntartható közlekedési célt szem előtt tartva a tervezett nyomvonal számos munkába járó kerékpáros részére teremt magasabb biztonságú közlekedési feltételeket.

A projekt vissza nem térítendő, 1 milliárd forintos EU-s forrásból valósult meg. A Kékes Online beszámolója alapján a helyi politikusok még 2023-ban büszkén számoltak be a Sirok-Tarnaszentmária-Verpelét nyomvonalon építendő szakasz kialakításáról, amelynek átadását 2023 év végére ígérték. Az elmúlt napok esőzése után azonban beszakadt a kerékpárút egyik része, ami komoly kérdéseket vet fel a kivitelezés minőségével kapcsolatban.