Mészárosné Hegyi Gyöngyi Éva polgármesterjelöltet elmarasztalta az NVB

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) határozatban állapította meg, hogy Mészárosné Hegyi Gyöngyi Éva, a FIDESZ-KDNP polgármesterjelöltje megsértette a választási eljárásról szóló törvényt, amikor iskolás gyermekeket használt fel kampánycélokra Sukorón.

A Fejér Vármegyei Területi Választási Bizottság eredetileg elutasította a bejelentést, de Szűts András Krisztián, egy helyi egyéni listás jelölt fellebbezése nyomán az ügy a Nemzeti Választási Bizottság elé került. Az NVB május 24-i határozatában kiemelte, hogy a Sukorói Tagiskola tanulóit a szülők tájékoztatása és hozzájárulása nélkül vitték ki a Fiatalok Háza átadó ünnepségére, ahol többek között Mészárosné Hegyi Gyöngyi Éva és Dr. Molnár Krisztián is beszédet mondott. Az esemény 2024. május 15-én reggel 8 és 9 óra között, tanítási időben történt, ami alatt a gyerekeknek kötelező volt az oktatáson való részvétel. Az NVB ezért eltiltotta a polgármesterjelöltet a további jogsértéstől.

Az NVB határozata ellen a Kúriánál lehet bírósági felülvizsgálat iránti kérelmet benyújtani. Az EP-választáson Magyarország egyetlen választókerületet alkot, így a fellebbezési, illetve a jogorvoslati szintek eltérnek az országgyűlési választáson gyakorolhatótól. A bírósági felülvizsgálat esetében a Kúria illetékes, és a kérelem tárgyában a legfelsőbb bírói testület három napon belül dönt, kivételes esetekben az Alkotmánybírósághoz is lehet fordulni, alkotmányjogi panasszal.

A választási eljárásban négyféle választási bizottság működik: a szavazatszámláló bizottság, a helyi választási bizottság, a területi (fővárosi) választási bizottság, valamint a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). Az NVB az egész választási folyamatban működik, és dönt minden olyan kifogásról, amely nem tartozik a helyi vagy területi választási bizottság hatáskörébe és az elkövetés helye nem határozható meg.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat. Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.

Pont kedden derült ki az is, hogy dr. Körtvélyesi Attila nagykőrösi fideszes polgármesterjelölt kétszer is megsértette a választási alapelvet, hogy májusban óvodai/iskolai időben gyerekekkel fotózkodott kampánycélból, a képeket pedig közzétette a Facebook-oldalán. A Pest Vármegyei Területi Választási Bizottság megállapítása szerint Körtvélyesi díjakat, okleveleket osztott ki a gyerekeknek, az erről szóló képeket pedig a kampányban használta fel, miközben a szülőket nem tájékoztatták előzetesen arról, hogy az eseményről képek készülnek majd, és azokat ki és milyen célra használhatja majd fel.