Az EU-nak Ukrajnának nyújtott segítségével kapcsolatos megosztottság Magyarországon

A magyar társadalom megosztott abban a kérdésben, hogy az Európai Uniónak kellene-e segítséget nyújtania Ukrajnának, és ha igen, milyen jellegűnek kellene lennie ennek a segítségnek – derül ki egy friss felmérésből, amit lapunk megbízásából végeztek. A pártállás figyelembe vételével a társadalmi megosztottság még nagyobb.

A felmérés szerint a magyar társadalom fele ellenez mindenféle segítségnyújtást Ukrajnának az Európai Unió részéről. Ez a megosztottság különösen élesen rajzolódik ki, ha a válaszadók pártállását is figyelembe vesszük. Az eredmények azt mutatják, hogy a politikai hovatartozás jelentősen befolyásolja az emberek véleményét ebben a kérdésben.

A Fidesz és az Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) pártcsalád közötti kapcsolatok is befolyásolhatják a közvéleményt. Viktor Orbán bejelentette, hogy pártja, a Fidesz szeretne csatlakozni az ECR-hez, amely az Európai Parlament euroszeptikus frakciója. A magyar miniszterelnök fontosnak tartja a jobboldali pártok együttműködését, valamint az olasz Giorgia Meloni, a pártcsalád elnöke (és olasz miniszterelnök), valamint a francia szélsőjobboldali Marine Le Pen közötti megállapodást. Azonban nem mindenki az ECR-ben vélekedik jól a Fideszről. A finn ECR tagpárt vezetője, Riikka Purra, a szélsőjobboldali Finnek Pártjának pénzügyminisztere és elnöke kijelentette, hogy a Fidesz hozzáállása Ukrajnához, annak támogatásához és Oroszország támogatásához egyszerűen undorító.

Egy másik felmérés, amelyet a Závecz Research végezett az RTL megbízásából, rávilágított arra, hogy a magyarok többsége szeretné, ha az EU források elosztását nem a kormány, hanem helyi önkormányzatok, civil szervezetek és vállalkozások végeznék. A válaszadók 59 százaléka szerint az EU forrásokat közvetlenül kellene eljuttatni ezekhez az entitásokhoz, míg csak 36 százalék gondolja úgy, hogy a nemzeti kormányoknak kellene kezelniük és elosztaniuk azokat. A felmérés azt is kimutatta, hogy a magyarok többsége támogatná az Európai Ügyészséghez való csatlakozást, 42 százalékuk erősen egyetért ezzel, 33 százalékuk egyetért, és csak 20 százalékuk ellenzi.

: article-1 : article-2 : article-3