Világrekord áron kelt el a „szupertehén”, Mara

Brazília „szupertehenét”, a Viatina-19 FIV Mara Movéis-t 4,2 millió dollárért (körülbelül 1,5 milliárd forint) értékesítették egy aukción, ami új világrekordot jelent. Mara petesejtjeiért akár 90 millió forintot is fizetnének, és a tehén biztonságát testőr és kamerák is őrzik.

A Daily Mail beszámolója szerint a 1100 kilogrammos Mara a világ legdrágábban eladott tehene lett, amikor 2023. július 1-jén a Guinness Rekordok könyve szerint rekordösszegért cserélt gazdát. Mara súlya kétszerese egy átlagos felnőtt tehénének, és háromszor annyiért kelt el, mint az előző rekorder. Brazília, a világ legnagyobb marhahús-exportőre számára Mara nem csupán egy állat, hanem az ország marhahús-iparának egyfajta jelképe is.

Egy elit szarvasmarha-aukción került kalapács alá, ahol a tenyésztők a legjobb állataikat mutatják be, és a bajnok tehenek gyakran több tulajdonos tulajdonában vannak, mint befektetés. Mara esetében is évekig tartó aprólékos tenyésztés eredményeként jött létre a millió dolláros értékű állat.

Ney Pereira, Mara egyik tulajdonosa szerint a tenyésztők akár 250 000 dollárt (körülbelül 90 millió forint) is hajlandóak fizetni a tehén petesejtjeiért, mivel a cél az, hogy tenyésztésükkel táplálják a világot. Lorrany Martins állatorvos Mara tökéletességéhez való közelségét emelte ki.

Az Independent információi alapján Marának saját testőre van, és mozgását biztonsági kamerák figyelik. A világ legdrágább tehenének még Instagram-oldala is van, habár az utóbbi időben nem frissült új tartalommal.