Manfred Webernek elege lett Orbán Viktorból

Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke kritikusan nyilatkozott Orbán Viktorról, kiemelve, hogy a kormányfő szándékosan terjeszt álhíreket politikai ellenfelei lejáratására, ami méltatlan egy európai kormányfőhöz.

Manfred Weber, a Bajor Keresztényszociális Unió (CSU) frakcióvezető-helyettese és az Európai Néppárt elnöke, a német sajtónak adott interjújában fejtette ki véleményét Orbán Viktorral és magyarország kormányával kapcsolatban. Weber szerint a magyar miniszterelnök antidemokratikus magatartásával politikai elszigetelődésbe sodorja magát és hazáját illiberális demokráciává változtatta. Kiemelte, hogy megkönnyebbült, amikor Orbán Viktort kiszorították az Európai Néppártból, és hangsúlyozta, hogy a demokratikus Magyarországgal kész a együttműködésre, de Orbánnal nem.

A Der Spiegel német hírportál szerint Weber elutasítja az együttműködést olyan pártokkal, amelyek Putyin zsoldjában állnak, vagy megkérdőjelezik a jogállamiságot. Az Európai Néppárt vezetője szerint az Európa-pártiak, akik támogatják Ukrajnát és tiszteletben tartják a jogállamiságot, azokkal lehet együttműködni. Weber a polgári centrum képviselőjeként az Európa elpusztítására törekvők elleni harc élharcosának tekinti magát.

Orbán Viktor közvetlen munkatársa, Orbán Balázs politikai igazgatója reagált Weber nyilatkozatára. Kritikájában az Európai Unió német vezetését inkompetenciával és arroganciával vádolta. Orbán Balázs szerint a német vezetés számolatlanul engedte be a migránsokat, tönkre teszi az európai gazdaságot és egy kivitelezhetetlen zöldátállást támogat. Úgy fogalmazott, a német vezetés arról szónokol, hogy Európának fel kell fegyverkeznie Oroszország ellen, a háborúra készülve, és aki nem akar újra a németek oldalán hadba menni, az nem jó állampolgára a "nagy" birodalomnak. Üzenetében hangsúlyozta, hogy Magyarország nem fog úgy táncolni, ahogy a németek fütyülnek, és a magyar emberek június 9-én be fognak inteni ennek a német politikának.

Orbán Viktor, aki az Il Giornale című jobboldali olasz napilapnak adott interjúban beszélt a Fidesz európai parlamenti pártcsaládhoz való csatlakozásáról. Kijelentette, hogy a Fidesz az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) párthoz csatlakozik, amelynek elnöke Giorgia Meloni. A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy bár vannak nézetkülönbségek, például az ukrajnai háború értékelésében, de Giorgia Melonival évek óta ismerik egymást, és kormányszerepben jól dolgozik. Orbán szerint az ECR egyes pártjaival is léteznek nézetkülönbségek, de az EP-választásoktól a demokrácia megerősítését és egy új jobboldali többséget vár.

Orbán Viktor úgy véli, az Európai Unió zsarolni próbál, Olaszország esetében a magas államadósság miatti gazdasági-pénzügyi nyomásgyakorlással , Magyarországgal szemben pedig a gender és a migrációs politika miatt. Úgy látja, ideje véget vetni a háborúnak: ha Trump és az EU akarná, a háború huszonnégy óra alatt véget érne. A miniszterelnök szerint megbukott az Európai Bizottság migrációs politikája is. Szerinte Magyarország cselekszik helyesen, hiszen meg kell akadályozni az illegális migránsok érkezését Európába a nemzetállamok engedélye nélkül.

Orbán Viktor a Magyarországon házi őrizetben levő, az olasz Zöldek és Baloldal Szövetségétől (AVS) az EP-be jelölt antifa aktivistáról, Ilaria Salisról azt mondta, hogy a magyarok szeretik az olasz hölgyeket, de nem szeretik, amikor egy külföldi Magyarországra jön bűncselekményt elkövetni, és magyar állampolgárokat ver meg. A miniszterelnök úgy vélte, „a liberális óceánban egyetlen konzervatív sziget van, és az Magyarország”, olyan szabadságsziget, ahol lehet bírálni a gendert, a migrációs politikákat és a háborúkat következmények nélkül.