Az euró bevezetésének támogatottsága jelentősen megnőtt Magyarországon

Az elmúlt öt év során jelentősen, közel a duplájára nőtt az euró bevezetését támogató magyarok aránya, a korábbi 38 százalékról mostanra 68 százalékra emelkedett.

A Závecz Research által a 24.hu megbízásából végzett kutatás szerint az euróbevezetést ellenzők aránya is csökkent, 49 százalékról 25 százalékra mérséklődött. Megfigyelhető, hogy a magyar társadalomban nincs olyan demográfiai csoport, ahol az ellenzők lennének többségben; a támogatottság a különböző csoportokban csak kismértékben változik. Mindhárom vizsgált korcsoportban a támogatók aránya 68-70 százalék között van, míg a településtípusok szerint 64 százalék (község) és 75 százalék (megyeszékhely) között ingadozik. A politikai pártok támogatói között a Fidesz és a Mi Hazánk szavazói mutatják a legalacsonyabb, 53, illetve 49 százalékos támogatottságot, de még ez is relatív többséget jelent az európártiak számára. A DK-MSZP-Párbeszéd szimpatizánsai körében a támogatottság 93 százalékos, a Tisza-szavazók pedig csak kis mértékben maradnak el mögöttük.

A kutatás során felmérték a magyarok Európai Unióval kapcsolatos jövőképét is. Az eredmények alapján a megkérdezettek 60 százaléka szeretne a jelenleginél több közös döntéshozatalt és szorosabb együttműködést az európai országok között, ami 9 százalékponttal több, mint 2019-ben. Ezzel szemben a válaszadók 33 százaléka preferálná a lazább együttműködést és azt, hogy több döntési jog kerüljön vissza a tagállamokhoz.