Árvízi helyzet Magyarországon

Már közel 500 kilométeren van árvízi készültség az országban, és a védekezéshez további erősítést küldtek a Tiszántúlról a Szigetközbe, ahol a tiszai szakemberek is részt vesznek a 24 órás figyelőszolgálatban.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság tájékoztatása szerint a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság területéről 60 vízügyes csatlakozott a dunai védekezéshez a Szigetközben, így a tiszai védekezők száma már meghaladja a százat. Budapesten a Duna vízszintje szombatra virradóra éri el a tetőpontját, meghaladva az alsó rakpart szintjét és az elsőfokú árvízvédelmi szintet. A főváros négy szakaszán elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el Karácsony Gergely főpolgármester. Az alsó rakpartokat csütörtökön 0 órától lezárják, és kétnyelvű figyelmeztetést helyeznek el a környéken parkoló autók szélvédőjén.

A vízügyi szakemberek szerint Nagybajcsnál a Duna csütörtök hajnalban tetőzik, harmadfokú árvízvédelmi készültséget meghaladó vízszinttel. A Duna felső vízgyűjtőjén az elmúlt 24 órában nem esett jelentős csapadék, és a hétvégéig nem is várható további csapadék. A szerda reggeli előrejelzések alapján a Duna vízszintje Nagybajcsnál a harmadfokú készültségi szintet meghaladóan, 640 centiméter körül tetőzik.

Az árvíz jelentős területeket önt el, amelyeket növényzet borít, és a tavaszi időszakban a növényzet ellenállása nagyobb az árvízzel szemben, ami lassítja a víz levonulását. A Szigetköz, mint a Duna legnagyobb belső deltája, különösen sűrű vegetációval rendelkezik, ami magasabb készültséget indokol a területen.

A Szigetköz alatti szakaszon a vízvisszatartó hatás miatt az árhullám alacsonyabb, de tartósabb lesz. Baján a Duna jövő hétfőn várhatóan a másodfokú szint alatt tetőzik, és az árhullám a jövő hét közepén hagyja el az országot.

A dunai árvízzel egyidejűleg a Murán is árhullám tapasztalható, Letenyénél másodfok körüli tetőzés várható. A Rábán Körmendnél a másodfokot meghaladó, Győrben pedig az elsőfokú szintet átlépő vízállásra kell számítani. A Tarna Tarnaörsnél jelenleg harmadfokú árvízvédelmi készültségi szintet meghaladóan tetőzik.

Az esőzések miatt kialakult áradás egész Európában súlyos következményekkel jár. Németország déli részén a halálos áldozatok száma ötre nőtt, köztük egy tűzoltó is van, aki éppen az ár miatt csapdába esett embereket mentett. A bajor miniszterelnök bejelentette, hogy a tartományi kormány legalább 100 millió eurós támogatást nyújt az érintetteknek. A Duna 350 kilométeres ausztriai szakaszán leállították a hajóközlekedést, több településen fokozott árvízvédelmi készültséget vezettek be. Lengyelországban, Bielsko-Biala városában is komoly problémákat okoznak az áradások, több épületet elöntött a víz, utak és sínek váltak használhatatlanná.