Magyarország részesedést vásárolt egy azeri földgázmezőben

Magyarország történelmi jelentőségű megegyezést kötött Azerbajdzsánnal, amelynek értelmében részesedést vásárol a világ egyik legnagyobb földgázmezőjében, így az ország ellátásbiztonsága új szintre emelkedhet.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Bakuban jelentette be, hogy Magyarország és Azerbajdzsán között megegyezés született, amely lehetővé teszi, hogy hazánk részesedést szerezzen a világ egyik legnagyobb földgázmezőjében. Ez a lépés jelentősen hozzájárulhat Magyarország energiaellátásának biztonságához.

A külügyminiszter és azeri kollégája, Ceyhun Bayramov közös sajtótájékoztatóján hozták nyilvánosságra a megállapodást. Szijjártó Péter kiemelte, hogy a Shah Deniz földgázmező éves kitermelése közel 30 milliárd köbméter, és ennek jelentős része Európába érkezik a Déli Gázfolyosón keresztül. Magyarország mostantól tulajdonrészt vásárol ebben a mezőben, ami alapvetően befolyásolhatja a jövőbeni földgázellátást.

A befektetés révén Magyarország nagyobb függetlenséget és védettséget nyerhet az energiapiaci ármozgások és bizonytalanságok terén. Szijjártó Péter szerint ez a megegyezés történelmileg új helyzetet teremt az ország energiaellátása szempontjából.