Magyarország átveszi az Európai Unió soros elnökségét

Kevesebb mint egy hónap múlva, július elsején veszi át Magyarország az Európai Unió soros elnökségét Belgiumtól, melynek hivatalos nyitóünnepségét nem a Magyar Házban, hanem a brüsszeli Bozarban rendezik.

Magyarország hamarosan, július elsején átveszi az Európai Unió soros elnökségét Belgiumtól. A hivatalos nyitóünnepséget nem a 10 millió euróért megvásárolt Magyar Házban, hanem külső helyszínen, a brüsszeli Bozarban tartják.

Orbán Viktor miniszterelnök korábban már beszélt az elnökség prioritásairól, mint például a migráció, háború, zöld átmenet, védelmi képességek és demográfia, azonban a pontos program még nem publikus.

A Bozarban gyakran rendeznek hasonló hivatalos eseményeket, így nem meglepő a választás, bár a Magyar Házat eredetileg kiemelt EU-elnökségi programok helyszínének szánták, amelynek átadóját júniusra ígérték. Kovács Tamás Iván, Magyarország brüsszeli nagykövete szerint az épület méltó helyszíne lehet a kiemelt EU-elnökségi programoknak 2024 második félévében.

A magyar uniós elnökség első napján egy másik fontos esemény is helyet kap: Európáért tartanak szentmisét a brüsszeli Szent Mihály és Szent Gudula-Székesegyházban. A szentmisét Luc Terlinden érsek, Belgium prímása, Erdő Péter bíboros, Magyarország prímása, Noël Treanor érsek, az Európai Unió melletti apostoli nuncius, Manuel Barrios Prieto, a COMECE főtitkára és Benoit Lobet, a Székesegyház plébánosa mutatja be.