Magyar segítség a sebesült ukrán katonáknak

Magyarország 37,2 millió forint értékű egészségügyi felszerelést küldött Ungvárra, hogy támogassa a sebesült ukrán katonák gyógykezelését.

A magyar kormány döntése értelmében a tartalékokból származó lélegeztetőgépek, fecskendős infúziós pumpák és injekciós gyógyszerek szállítmányát Bacskai József, ungvári magyar főkonzul adta át a Novák Endre megyei klinikai kórház főorvosának és a megye vezetőinek. Viktor Mikita, Kárpátalja kormányzója idén késő tavasszal kérte az egészségügyi felszereléseket, amelyeket a magyar kormány a tartalékalapból biztosított.

A főkonzul kiemelte, hogy Magyarország többször is nyújtott már humanitárius segítséget Ukrajnának, legyen szó egészségügyi felszerelésekről, gyógyszerekről, élelmiszerről vagy egyéb eszközökről. Szijjártó Péter külügyminiszter három nappal a háború kitörése után személyesen adta át a segélyszállítmányt, amely tartalmazott többek között százezer liter üzemanyagot is. A koronavírus-járvány idején Magyarország összesen több mint 6,5 milliárd forint értékben biztosított egészségügyi felszereléseket Ukrajnának.

A kárpátaljai gyerekek oltási programját a háború ellenére is sikerült befejezni, és várhatóan idén is több száz ukrajnai gyermek üdülhet majd Magyarországban, mint ahogy tavaly is történt.

Miroszlav Bileckij, a Kárpátalja Megyei Katonai Közigazgatás alelnöke megköszönte a magyar segítséget, és kiemelte, hogy a két ország közötti együttműködés nem csak a humanitárius területen kiváló, hanem hamarosan két új határátkelő is nyílhat az ukrán-magyar határon. Roman Szaraj, Kárpátalja Megye Tanácsának elnöke szerint a magyar partnerekhez intézett kérések mindig gyorsan teljesülnek, és Magyarország fogadta a legtöbb, több mint kétezer ukrán gyermeket a szomszédos országok közül.

Jacina György, a Novák Endre megyei klinikai kórház főorvosa elmondta, hogy az adomány a sebészeti osztályon kezelt civil páciensek és sebesült katonák ellátásának minőségét fogja javítani.