QS nemzetközi egyetemi rangsor: Magyar egyetemek jelentős előrelépése

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Debreceni Egyetem is jelentősen javítottak helyezésükön a Quacquarelli Symonds (QS) legfrissebb nemzetközi egyetemi rangsorában, mindhárom intézmény bekerült a legjobb hatszáz egyetem közé.

Az ELTE több mint 140 helyet lépett előre, ezzel a világ 564. legjobb egyeteme lett a QS rangsorában. A rangsort befolyásoló tényezők között szerepel az akadémiai elismertség, a munkáltatói megbecsültség, a tudományos munkák idézettsége, az oktatók és hallgatók aránya, a külföldi hallgatók aránya, a nemzetközi kutatási hálózat, valamint a végzett hallgatók foglalkoztatási eredményei és a fenntarthatóság.

A Szegedi Tudományegyetem több mint 30 helyet javítva, a tavalyi 601-610. helyről a 570. helyre lépett előre, míg a Debreceni Egyetem körülbelül 100 helyet javítva, a tavalyi 671-680. helyről a 574. helyre került a 2025-ös rangsorban.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) mintegy húsz helyet javítva, a tavalyi 741-750. helyről a 721-730. helyre lépett előre. A BME kiemelt helyen végzett a karonkénti idézések számát, a végzettek álláspiaci eredményeit és a munkáltatói hírnevet tekintve, utóbbival a legjobb eredményeket érte el a hazai intézmények között.

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) is előrébb került a listán; a PTE a tavalyi 801-850. helyről a 771-780. helyre javított.

Összesen 11 magyar egyetem szerepel a legfrissebb QS rangsorban, amelyek közül többek között a Budapesti Corvinus Egyetem, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, a Széchenyi István Egyetem, az Óbudai Egyetem, a Miskolci Egyetem és a Pannon Egyetem is helyet kapott a listán, különböző kategóriákban.

A világ több mint húszezer felsőoktatási intézményéből nagyjából 5600-at vizsgált idén a QS, és a végső listára mintegy 1500 oktatási intézmény került. Világszinten az USA, az Egyesült Királyság, Svájc és Szingapúr egyetemei alkotják a top tízet, a ranglétra élén a Massachusetts Institute of Technology áll, azt követi második helyen az Imperial College London, majd sorban jön Oxford, Harvard, Cambridge, Stanford, az ETH Zurich és a National University of Singapore.