Több EP-listavezető vállalása a környezetvédelem jegyében

A Greenpeace környezetvédő szervezet felhívására több magyar EP-listavezető is vállalást tett arra, hogy az Európai Parlamentben a környezet- és természetvédelmi szempontokat fogják képviselni, azonban a Fidesz-KDNP és a Tisza Párt nem állt melléjük.

A Greenpeace környezetvédő szervezet arra kérte a pártokat, hogy vállaljanak zöld kötelezettségeket többek között az akkumulátorüzemek szigorúbb szabályozására, egy erős természet-helyreállítási jogszabály elfogadására, a fosszilis projektek uniós tilalmára és a műanyagszennyezés radikális csökkentésére. A szervezet sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a Fidesz-KDNP és a Tisza Párt nem állt követeléseik mellé.

A Greenpeace szerint az Európai Parlament döntései globális hatással bírnak a környezet- és természetvédelem terén. A szervezet május közepén egy 10 pontos nyilatkozat elfogadására kérte az EP-választáson induló magyar listavezetőket, amelyek között szerepel az akkumulátor iparág környezeti szabályainak szigorítása, a klímavédelmi célok haladéktalan elfogadása, a mezőgazdaság és a biodiverzitás védelmére irányuló sürgős intézkedések, valamint a műanyag krízis megállítására irányuló határozott lépések.

Dobrev Klára (DK-MSZP-Párbeszéd-Zöldek), Ungár Péter (LMP), Donáth Anna (Momentum), Le Marietta (MKKP) és Róna Péter (a Jobbik–Konzervatívok) vállalta, hogy pártjuk képviselni fogja a Greenpeace összes pontját, amennyiben bekerülnek az Európai Parlamentbe.

A 2RK Párt a 10 pontból 2-vel kapcsolatban (a növényvédő szerek visszaszorítása és az új fosszilis projektek tilalma) nem tudott garanciát vállalni, de a többi 8 pontban támogatja a Greenpeace követeléseit. A Fidesz-KDNP, a Tisza Párt, a Mi Hazánk, a Megoldás Mozgalom és a Mindenki Magyarországa Néppárt nem reagált a Greenpeace megkeresésére, vagy érdemi választ nem adtak.

A Greenpeace hangsúlyozza, hogy cselekedni kell a túlélés érdekében, és nyitottak a szakmai együttműködésre minden párttal a környezet- és természetvédelmi szempontok érvényesítése érdekében. A következő ciklus végén a szervezet értékelni fogja a bejutott pártok és képviselők munkáját zöld szempontból.

A Greenpeace felhívja a figyelem arra is, hogy Magyarország az idei évben, mint az Európai Unió Tanácsának soros elnöke, kiemelt figyelemre számíthat uniós szinten.

Az IDEA Intézet május végén végzett felmérése szerint a választási kampány hajrájára fordulva a Fidesz-KDNP támogatottsága határozottan növekedett, és a Tisza Párt szavazótábora is tovább bővült. A Fidesz-KDNP támogatottsága a biztos szavazók körében a 40 százalékos szintet jelentős mértékben meghaladta (44%), míg a teljes népességen belül 31 százalék volt a szavazóinak aránya. A Tisza Párt támogatottsága 18 százalékra nőtt a felnőtt népesség körében, Magyar Péter pártja a szavazatok 26 százalékára számíthatott volna egy május végi EP-választáson.

A Medián felmérése szerint a magyar választók elsöprő többsége továbbra is támogatja az ország EU-tagságát, a teljes népesség 51 százaléka teljes mértékben, további 32 százaléka inkább támogatja azt. A Tisza Párt támogatói különösen EU-pártiak: 83 százalékuk teljes mértékben, további 13 százalékuk legalább valamennyire tagságpárti. A Medián felmérése alapján a Tisza Párt a második legerősebb párt lehet a vasárnapi EP-választás után, a választani tudó biztos szavazók körében mért 29 százalékos támogatottságával akár 7 képviselője is lehet az EP-ben. A Magyarországnak járó 21 helyből 11-et így is a Fidesz–KDNP szerezhet meg, amely a Medián mérése szerint 48 százalékon áll a biztos szavazó pártválasztók körében.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat, de a tartalomért az Európai Parlament nem vállal felelősséget.