Mága Zoltán emlékkoncertje Makón

Mága Zoltán hegedűművész ünnepi emlékkoncertjét a trianoni békediktátum 104. évfordulóján rendezték meg Makó városában, ahol Lázár János építési és közlekedési miniszter is részt vett. A koncert a Petőfi parkban felállított Turul-szobor ünnepélyes avatása után került megrendezésre, a Nemzet Színészei és Kossuth-díjas művészek közreműködésével.

Lázár János a koncerten méltatta Mága Zoltán művészi és karitatív tevékenységét, és a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából szervezett eseményt a makói emlékünnep megkoronázásának nevezte. A miniszter beszédében kiemelte, hogy a trianoni békediktátum a magyarok elleni "legnagyobb gyilkossági kísérlet" volt, de ma, 104 évvel később, a magyarság összetartóbb és erősebb, mint valaha.

Mága Zoltán első alkalommal koncertezett Makón, és kifejezte örömét, hogy részese lehet a magyarság összefogását erősítő eseménynek. Hangsúlyozta, hogy a magyarság lélekben mindig egybeforr, és sem ország-, sem közigazgatási határok nem képesek szétválasztani a nemzetet. A hegedűművész a koncert előtt megtekintette Makó nevezetességeit, köztük a Makovecz Imre tervei alapján készült Hagymatikum fürdőt, amelyet Magyarország és a világ egyik legszebb termálfürdőjének nevezett.

A koncerten Liptai Claudia színésznő volt a műsorvezető, és többek között Boncsér Gergely operaénekes és Sümegi Eszter Kossuth-díjas operaénekes is fellépett. A magyar és a székely Himnusz elhangzása után a nemzeti összetartozást jelképező művek csendültek fel. A szabadtéri koncerten a rossz időjárás ellenére is sokan vettek részt, és a programot egy rövid áramszünet sem tudta megzavarni.

A koncertet követően Lázár János köszönetet mondott Mága Zoltánnak, hogy Makóra hozta a "50 év 50 koncert" című misszióját, és jókívánságait fejezte ki a művésznek. Mága Zoltán bejelentette, hogy a XVII. Budapesti Újévi Koncertjének bevételéből 3 millió forint értékben szeretné támogatni a városban élő hátrányos helyzetű gyermekeket. A hegedűművész 50 állomásos missziója a következő állomásokon folytatódik: Harkányban, Kaposváron, Ráckevén, Győrben és Sopronban, mielőtt külföldi turnéjára indul.