Fontos választási határidő jár le ma

Szerdán 16 óráig még kérhetik a külképviseleti névjegyzékbe jelentkezett választópolgárok, hogy töröljék őket a névjegyzékből, ha végül is Magyarországon kívánnak szavazni az európai parlamenti (EP) képviselők választásán.

Azok a magyar állampolgárok, akik külföldön tartózkodnak az EP-választás idején, és korábban jelezték, hogy a magyar nagykövetségeken vagy konzulátusokon kívánják leadni a szavazatukat, még visszavonhatják ezt a döntésüket. Magyarország 147 nagykövetségén és konzulátusán lehetőség van a szavazásra, azonban ha valaki mégis úgy dönt, hogy a hazai szavazókörzetben kíván részt venni a választáson, június 5-én 16 óráig jelezheti ezt a Nemzeti Választási Irodának.

A Nemzeti Választási Iroda legutóbbi, szombati adatai szerint 21 517 személy regisztrált a külképviseleti névjegyzékbe, míg szerda reggelre ez a szám 21 484-re csökkent. Emellett a Nemzeti Választási Iroda szerdai adatai szerint már csaknem 45 ezer levélszavazat érkezett vissza, amelyből több mint 24 ezerben volt érvényes az azonosító nyilatkozat. A levélben szavazók névjegyzékében mintegy 127 ezren szerepelnek, akik május 15-ig jelezték, hogy ebben a formában adnák le voksukat.

A választási folyamatot az Európai Parlament is támogatja, de a tartalomért felelősséget nem vállal. Június 9-én nem csak az EP-választás, hanem az önkormányzati választás is esedékes Magyarországon. A választási lázban égő országban a választási kampány felpörgése, a régi és új pártok aktivizálódása felpörgette az érdeklődést a vasárnap esedékes választások iránt.

A vasárnap esti órákban a Nemzeti Választási Irodától érkező adatokkal folyamatosan frissülni fog a Portfolio interaktív, látványos térképekkel tarkított aloldala, ahol külön elérhető lesz a budapesti önkormányzati választás, a főpolgármester választás eredményeinek alakulása, de olvasóink elérhetik nálunk a megyei közgyűlések adatait, valamint az összes település polgármesterválasztásának, illetve listaválasztásának eredményét. Érdemes lesz tehát velünk tartani az EP-választás és az önkormányzati választás napján, június 9-én, valamint az azt követő napokban is!