Liberman: Irán eltörölné Izraelt a föld színéről

Avigdor Liberman, az Izrael a Hazánk ellenzéki pártjának elnöke szerint Irán célja, hogy két éven belül megsemmisítse Izraelt.

Avigdor Liberman, a jobboldali Izrael a Hazánk párt elnöke egy szerdai interjúban kijelentette, hogy Irán nyilvánosan bejelentette: céljuk Izrael megsemmisítése két éven belül. Liberman szerint Izrael jelenleg egy átfogó támadás küszöbén áll, amely több fronton egy időben fog bekövetkezni. A politikus erőteljes forgatókönyvet vázolt fel, amely szerint Jeruzsálem minden oldalról támadásokkal néz majd szembe. A Hezbollah és más síita milíciák északról, Libanonból indulnak majd meg, de támadások várhatók Szíriából, Irakból, Ciszjordániából és a Gázai övezetből is, valamint a jemeni húszik is csatlakoznak majd a művelethez. Irán ezt a hadműveletet ballisztikus rakéták ezreivel fogja támogatni – mondta Liberman a katonai rádióban.

A politikus hozzátette, hogy a következő két évben Iránnak sikerülhet kifejlesztenie saját területét védő, elrettentő nukleáris fegyvereit. Liberman szerint ez nem csupán vélekedés, hanem nyíltan kimondott cél, amely az iráni vezetők nyilatkozataiban is megjelenik.

Liberman bírálta az izraeli kormányt, mondván, hogy belső viszályok miatt megosztott és alkalmatlan a várható iráni támadás megelőzésére vagy kivédésére. Kijelentette, hogy soha nem csatlakozna egy olyan kormányhoz, amelyet Benjámin Netanjahu vezet.