Részeg sofőrök lefoglalt autói az ukrán hadsereg szolgálatában

Lettország ittas vezetőktől elkobzott járműveket küld Ukrajnába, hogy támogassa az országot az Oroszországgal folytatott háborúban.

A lett rendőrség által lefoglalt járműveket felújítják, átfestik, majd az ukrán hadsereg rendelkezésére bocsátják. Egy civil szervezet, az Agendum koordinálja a szállítmányokat, amelyek keretében minden hétvégén 30-40 autót juttatnak el Ukrajnába. A projektet a lett kormány is támogatja.

Lettországban a jogszabályok szigorítása óta az ittas vezetésért nem csak pénzbírságot, hanem börtönbüntetést is kiszabhatnak, és a hatóságok elkobozhatják az ittas vezetők járműveit. 2022 vége előtt a szabályok enyhébbek voltak, de a szigorítások értelmében már börtönbüntetés is kiszabható, és a rendőrség elkobozza az ittas vezetők járműveit.

Az Agendum által Ukrajnába szállított járművek közel fele az ittas vezetőktől származik, a többit szimpatizáns adományozók és cégek ajánlották fel. A szervezet eddig összesen 1500 elkobzott járművet juttatott el Ukrajnába.

Lettország, mint Ukrajna egyik legmegbízhatóbb támogatója, aktívan részt vesz a konfliktusban érintett ország segítésében. A balti állam egy 10 évre szóló biztonsági megállapodást írt alá Kijevvel, és kezdeményezte, hogy drónokat is szállítsanak az ukrán hadseregnek.