EP-választás: jelentős számú levélszavazat érkezett

Már közel 45 ezer levélszavazatot adtak le az európai parlamenti választásokra, és több mint 24 ezer azonosító nyilatkozat bizonyult érvényesnek a Nemzeti Választási Iroda legfrissebb adatai szerint.

A Nemzeti Választási Iroda szerdai tájékoztatása alapján azok a magyar választópolgárok, akik sem Magyarországon, sem más uniós országban nem rendelkeznek lakcímmel, levélben szavazhatnak az Európai Parlament magyar tagjainak választásán, ha május 15-éig felvették magukat a névjegyzékbe. A levélben szavazók névjegyzékében jelenleg mintegy 127 ezer név szerepel.

Az NVI adatai szerint eddig összesen 44 717 levélszavazat érkezett be, melyek közül 4109-et közvetlenül az NVI-hez, 40 608-at pedig a külképviseleteken keresztül adtak le. Az ellenőrzött azonosító nyilatkozatok közül 24 202 darabot találtak érvényesnek, azonban az NVI nem közölte, hogy az ellenőrzés óta hány új nyilatkozatot vizsgáltak meg.

A választási iroda nem tartja nyilván, hogy a levélszavazatok mely országokból érkeztek, csupán azt, hogy a kérelmezők mely országba kérték az értesítést a névjegyzékbe vételükről. Ebből kiderül, hogy a legtöbb érvényes szavazási iratot, pontosan 18 600-at, szerbiai értesítési címmel rendelkező választók küldték vissza. Svájci címmel 227, nagy-britanniai címmel 181, németországi címmel 137 érvényes szavazási irat érkezett. Magyarországi értesítési címet megadó választóktól 139, kettős állampolgárságot tiltó országokból 36 érvényes szavazási irat érkezett, továbbá 4787 érvényes szavazási iratot azoktól a választópolgároktól kaptak, akik e-mailben kértek értesítést a névjegyzékbe vételükről.