Kormányközeli üzletemberek részesülnek állami támogatásban 

A magyar kormány jelentős állami támogatással segíti elő a kormányközeli üzletemberek, Tiborcz István, Garancsi István és Balázs Attila érdekeltségeit, amelyek a Dürer- és a Bosnyák téri irodaházak megaberuházásaiban vesznek részt.

A Dürer- és a Bosnyák téri megaberuházások nem piaci alapon indultak, és az állam összesen 360 milliárd forint értékben vásárol be ezekbe a projektekbe. A kormány tervei szerint számos állami hivatal és vállalat költözik majd a még épülő, de már most mintegy 620 milliárd forintba kerülő irodaházakba. A ZVK Development Kft., mely Balázs Attila érdekeltségébe tartozik, által fejlesztett Bosnyák téri komplexumból 150 ezer négyzetméternyi irodaépületet 244 milliárd forintért vásárol meg a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő. A Tiborcz István és Garancsi István érdekeltségében lévő Dürer Befektetési Kft. által fejlesztett 40 ezer négyzetméternyi irodáért pedig 120 milliárd forintot fizet az állam.

Egy ingatlanos szakértő szerint a kormányközeli szereplők helyzetbe hozása annyira átlátszó, hogy a szakmai körökben már nem is téma, elfogadva, hogy a szektor jelenleg így működik.

A megaberuházások elején a kivételezett vállalkozói kör állami garanciát kaphatott a biztos vevőre, ami azt jelenti, hogy a beruházások nem piaci alapon, hanem állami támogatással indultak. Például a Dürer-kert mögötti projekt esetében nem folyt marketingtevékenység, és piaci tanácsadókat sem vontak be az előkészítésbe.

A majdnem reptérnyi összeg, amit a kormány a nagy állami nadrágszíjmeghúzás idején költ el, azért szükséges, hogy a kormányzati kedvencek extraprofittal jöjjenek ki a túlméretezett fővárosi építkezéseikből.