Kölni Ford üzem: Elektromos Explorer gyártásának kezdete

Közel száz évvel az első kölni Fordok gyártásának kezdetét követően, a vállalat bejelentette a teljesen elektromos Explorer sorozatgyártásának elindulását a német városban.

A kölni Ford üzem történetében új fejezet kezdődött azzal, hogy megkezdődött a teljesen elektromos Explorer modell sorozatgyártása. A vállalat további tervei között szerepel egy új elektromos crossover modell gyártásának elindítása még az év folyamán, amely a Capri név feltámasztásával kerülhet piacra.

A Ford több mint kétmilliárd dolláros beruházással modernizálta a 1930-ban alapított kölni gyárat és annak gyártósorait. Az elektromos járművek gyártására specializált központot korszerű, öntanuló gépekkel és több mint 600 új robottal szerelték fel, amelyek a hegesztéstől kezdve a festésig számos gyártási folyamatot végeznek el.

Az új Ford Explorer a Volkswagen ID.4 platformjára épül, de méreteiben és egyéb jellemzőiben eltér a német modelltől. Habár azonos akkumulátorcsomagot használ, a Ford Explorer szélesebb, rövidebb és alacsonyabb az ID.4-nél. A csomagtartója 450 literes alaptérfogattal rendelkezik, az alapmodell hátsókerék-hajtású, és egy 55 kWh-s akkumulátorral rendelkezik, amely akár 350 kilométeres hatótávot is lehetővé tesz.

Az elektromos Explorer értékesítése Magyarországon is megkezdődött, az első modellek várhatóan augusztus végén érkeznek meg a hazai szalonokba. Az alapmodell ára 15,9 millió forintról indul.