Eurázsia óriás gepárdjai

Kínában találták meg a valaha élt legnagyobb gepárd koponyáját, amely egy kihalt fajhoz, az Acinonyx pleistocaenicus-hoz tartozott, és mintegy 500 ezer évvel ezelőtt élt.

A Live Science által közzétett információk szerint a tudósok egy olyan ősi gepárd faj koponyájára bukkantak, amely hatalmas méreteivel kiemelkedett a ragadozók közül. Az Acinonyx pleistocaenicus nevű fajt először 1925-ben írták le, de csak a mostani új fosszíliák felfedezésével sikerült pontosabban meghatározni a testtömegét.

A kutatások alapján ez az ősi gepárd akár háromszor nehezebb is lehetett, mint a mai gepárdok, súlya elérhette a 130-190 kilogrammot. Méretét tekintve így a jelenleg élő tigrisekhez és oroszlánokhoz volt hasonlatos, bár koponyájának és fogainak szerkezete mégis a mai gepárdokéra emlékeztetett, csak szélesebb pofával és vastagabb falú koponyával rendelkezett.

A kutatók egy másik, új ősgepárdfajt is azonosítottak, amely az A. intermedius nevet kapta. Ez a fajfelismerés arra utalhat, hogy az A. pleistocaenicus kihalása után, amelyet valószínűleg a klímaváltozás okozott, az A. intermedius léphetett az ökoszisztémában az ő helyére.