Két tragikus haláleset a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kórházban

A Blikk értesülései szerint rövid időn belül két nő is életét vesztette a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Oktatókórházban szülés után.

Az egyik kismama, aki ikreket szült, a szülést követően keringési összeomlást szenvedett, és fél nap múlva elhunyt. Az édesanya szerint a lányát a várandóssága 33. hetében megcsászározták, de terhességi toxémiát mutattak ki nála, és a család szerint túl későn avatkoztak be. A kismama még megölelhette ikergyerekeit, de keringése összeomlott, és fél nappal a szülés után elhunyt. A másik eset is hasonló körülmények között történt, fél évvel korábban. Mindkét esetben a kórház belső vizsgálatot rendelt el, amely során megállapították, hogy a haláleseteket visszafordíthatatlan és előre nem látható folyamatok okozták, amelyeket még a leggondosabb orvosi beavatkozások sem tudtak megakadályozni.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság megerősítette, hogy büntetőeljárást indítottak foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés bűncselekmény miatt, de a nyomozás érdekeire hivatkozva további részleteket nem közöltek. A Blikk úgy tudja, hogy jelenleg arra várnak, hogy elkészüljön az igazságügyi orvosszakértői vélemény, ami alapján el lehet dönteni, hogy a nő halálával összefüggésben az orvosok hibáztak-e.

Vitkai Éva, a kórház sajtófőnöke a Blikknek nyilatkozva hangsúlyozta, hogy a kórház vezetése mindent megtett a kismamák megmentése érdekében, de sajnos az orvosok erőfeszítései ellenére sem sikerült visszafordítani a tragikus folyamatokat. Az ikreket szült nő hozzátartozói feljelentést tettek, ami további vizsgálatokat indíthat el az ügyben. A Jósa András tagkórház Szülészet-Nőgyógyászati Osztályán évente több mint 5000 szülést vezetnek le az orvosok, közöttük számos komplikált, súlyos állapotú anya szülését is. Az osztályon anyai halálozás régóta nem volt, így az eset nagyon megrázta a betegek életéért küzdő kollégákat, illetve a többi dolgozót is.