Karácsony Gergely új politikai együttműködést hoz létre és árvízvédelmi intézkedéseket vezet be

Karácsony Gergely főpolgármester új együttműködési formát alapított a támogató civil szervezetekkel és szakszervezetekkel, hogy ellenőrizzék a kampányígéreteinek megvalósulását, miközben elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Duna vízszintjének emelkedése miatt.

A Főpolgármesteri Hivatal közleménye szerint Karácsony Gergely és a támogató szervezetek célja, hogy a főpolgármesteri program végrehajtása számonkérhető és elszámoltatható legyen. Ennek érdekében jött létre a Program Ellenőrző Tanács, amely a következő önkormányzati ciklusban évente jelentést tesz közzé a főpolgármesteri program és vállalások teljesüléséről.

A "társadalmi koalícióban" többek között diákszervezetek, időseket képviselő szervezetek, az önkormányzat munkavállalóit képviselő szakszervezetek, valamint a Lakhatási Koalíció civil szervezetei vesznek részt. Ezek a szervezetek ajánlásaikkal hozzájárultak Karácsony főpolgármesteri programjának kialakításához.

Vitézy Dávid, a főpolgármesterrel folytatott vitában, többször is számon kérte Karácsonyon a választási ígéreteit. Karácsony Gergely az InfoRádió Aréna című műsorában kijelentette, hogy nincsenek B tervei, és nagy arányban fogja megnyerni a választást, mivel nincs olyan közvélemény-kutatás, amely ezt ne mutatná.

A Duna vízszintjének emelkedése miatt a hét árvízvédelmi szakaszból négy szakaszon elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a főpolgármester. A tetőzés szombat hajnalban várható Budapesten. A főváros érintett szakcégei mindent elkövetnek azért, hogy az árhullám ne veszélyeztesse a budapestiek ellátási biztonságát, és a zavartalan ivóvízellátás érdekében megtették a szükséges előkészületeket.

A vízművek szakemberei fokozottan figyelnek az ivóvíz minőségére, sűrűbben vesznek mintát és végeznek laborvizsgálatokat. Az áradás idején a csatornarendszer védelme is kiemelt feladat, a Fővárosi Csatornázási Művek már több csatornazsilipet és egy felszíni árvízvédelmi kaput is lezárva, valamint egy átemelőtelepet átállítva árvízi üzemmódra készültek fel az esetleges árvízre. Az úgynevezett védvonali áttöréseket, más néven az árvízi kapukat is megkezdték lezárni agyagos töltéssel.

A XXII. kerületi Kastélypark utcai aluljáró után szerdán a III. kerületi Kossuth Lajos üdülőparton is lezártak egy mélyebben fekvő átjárót a szakemberek. Az FCSM munkatársai folyamatosan figyelemmel kísérik a meteorológiai előrejelzéseket, és szükség esetén újabb zárásokat végeznek az áradó folyó megfékezése érdekében.

A Budapest Közút tájékoztatása szerint az alsó rakpartokon június 6-án, csütörtökön 0.00 órától megállási tilalom lép életbe, és az ezt jelző táblákat már kihelyezték. Azokat a járműveket, amelyek a megállási tilalom ellenére a rakparton maradnak, elszállítják, és a közúti forgalom elől várhatóan csütörtökön 20 órától lesznek lezárva a rakpartok.

Karácsony Gergely beszélt a parkolási rendszer átalakításáról is, amelynek keretében négy parkolási zónát hoztak létre, csökkentve ezzel a korábbi káoszt és a parkolóautomaták szükségességét a digitalizáció és a mobilfizetés elterjedésével. A Lánchíd-felújítás kapcsán kijelentette, hogy a projektet prudensen kezelték, és aki politikai skandalumot keres, inkább a déli körvasutat vizsgálja. A főpolgármester továbbá bejelentette, hogy száműzik a Dunán közlekedő úgynevezett bulihajókat, amelyek a bulinegyedet viszik át a folyóra.

A főpolgármester szerint 2019 óta folyamatosan csökkent a torlódás Budapesten, bár a város még mindig az európai középmezőnyhöz tartozik ebben a tekintetben.