Joe Biden elnöki rendelettel próbálja mérsékelni az illegális határátlépéseket a mexikói határon

Elnöki rendeletben korlátozta Joe Biden az illegális határátlépést követő menedékkérelmek benyújtásának lehetőségét, amely azonnal hatályba léphet az illegális bevándorlók napi átlagos számának magas volta miatt.

Az amerikai elnök intézkedése értelmében, ha egy héten keresztül napi átlagban meghaladja a 2500-at a zöldhatár mentén feltartóztatott törvénytelen érkezők száma, akkor ideiglenesen felfüggeszthetik a menedékkérelmek benyújtásának lehetőségét. Kivételt képeznek azok, akik kísérő nélküli kiskorúak, közvetlen veszély elől menekülnek, vagy egészségügyi okok miatt kérnek menedéket.

A menedékkérelmek benyújtása csak akkor folytatódhat, ha a napi átlagos szám 1500 alá csökken. Amíg a felfüggesztés tart, az illegális határátlépőket kitoloncolhatják.

Jelenleg az illegális bevándorlók napi átlagos száma 5000, ami négy évvel ezelőtt volt utoljára 1500 alatt.

Azok, akik a hivatalos határátkelőkhöz érkeznek és előzetesen a CBP One alkalmazáson keresztül jelzik szándékukat a menedékkérelem benyújtására, nem érinti a tilalom.

Biden az elnöki rendeletet a mexikói határmenti települések polgármestereinek jelenlétében jelentette be, és bírálta a republikánus törvényhozókat, akik kétszer utasították el a határőrizeti és migrációs törvénycsomagot.

Mike Johnson, a Kongresszus alsóházának republikánus elnöke szerint a bejelentés csak látszatintézkedés, más republikánusok szerint túl későn érkezett és elégtelen. Emlékeztettek arra, hogy Joe Biden az elmúlt hónapokban többször azt hangoztatta, hogy nincs hatásköre a határon kialakult helyzet kezelésére, most pedig kiderült, hogy mégis van jogköre.

Az Amerikai Polgárjogi Szövetség (ACLU) bíróságon támadja meg az elnök rendeletét, mert alapvető jogokkal ellentétesnek tartják a menedékkérelem benyújtásának megtagadását. A szervezet hasonló indokkal támadta meg a bíróságon Donald Trump korábbi elnöknek a most bejelentett intézkedésnél szigorúbb határőrizeti lépését.

Az Egyesült Államok déli határán az elmúlt három évben növekvő számú illegális bevándorló érkezett. A 2023 szeptemberében zárult pénzügyi évben a feltartóztatott migránsok száma meghaladta a 2,4 milliót, tavaly decemberben átlépte a havi 300 ezret, de az idei év első hónapjaiban csökkent, áprilisban 179 ezer volt a határőrizeti hatóság statisztikája szerint.