III. Károly arcképével ellátott bankjegyek a brit pénztárcákban

A brit szigeteken forgalomba kerültek a III. Károly arcképével ellátott bankjegyek, bár a Bank of England szerint még várni kell arra, hogy ezek a bankjegyek mindennaposak legyenek a pénztárcákban. A bankjegyeket a Bank of England bocsátja ki, és azok fokozatosan váltják majd fel a megsérült bankjegyeket.

III. Károly az első uralkodó, aki II. Erzsébet királynő után szerepel a hivatalos brit pénznem bankjegyein, melyekre őfelsége arcképét először 1960-ban helyezték el. A vásárlók azonban továbbra is használhatják azokat a 5, 10, 20 és 50 fontos címleteket, amelyeken a néhai királynő portréja látható.

Érdekesség, hogy a Skóciában és Észak-Írországban kibocsátott bankjegyeken más képek találhatók, és nem az uralkodó arcképe díszíti őket.

Az új bankjegyek nyomtatása már tavaly megkezdődött, és a hosszú átfutási idő lehetővé tette a készpénzes automaták frissítését, hogy azok felismerjék az új mintákat. III. Károly portréját egy 2013-ban készült fénykép alapján alkották meg, és az első új bankjegyet maga az uralkodó vehette át. A gyűjtők különösen azokat a bankjegyeket keresik, amelyek a lehető legközelebb állnak a 00001-es sorozatszámhoz.

„Ez egy történelmi pillanat, mivel ez az első alkalom, hogy megváltoztatjuk az uralkodót a bankjegyeken” – mondta Andrew Bailey, a Bank of England kormányzója.

A Bank of England jelenlegi polimer bankjegyeinek hátoldala változatlan marad, amelyeken növekvő sorrendben Sir Winston Churchill, Jane Austen, JMW Turner és Alan Turing szerepel. A királyi család kérése volt, hogy a csereakciónak minél kisebb környezeti hatása legyen, ezért nem vonnak be semmilyen bankjegyet, hanem csak a rendszerből kopás miatt kikerülő mennyiséget pótolják fokozatosan az új, Erzsébet helyett a fia arcképével díszített darabokkal. A búsképű Károly az 5, 10, 20 és 50 fontosan fog szomorkodni.