Kullancsok szakszerű eltávolítása – Oktatóvideó a Semmelweis Egyetemtől

A Semmelweis Egyetem bőrgyógyásza részletes oktatóvideót készített arról, hogyan távolítsuk el helyesen a kullancsokat, hogy csökkentsük a fertőzés kockázatát.

A kullancsok számos betegséget képesek terjeszteni, de Magyarországon elsősorban a Lyme-kór és a vírusos agyvelő-, agyhártyagyulladás jelent veszélyt. A Semmelweis Egyetem kiemeli, hogy a kullancscsípés után mielőbbi eltávolításuk kulcsfontosságú a fertőzések elkerülése érdekében, és ebben nyújt segítséget az általuk készített oktatóvideó.

A kullancsok csaknem háromszáz betegséget terjesztenek, ám ezek közül az emberre csak néhány veszélyes. A kullancsveszély főként a tavaszi és őszi időszakban, szabadtéri tevékenységek során fenyeget. Kovács Anikó, a Semmelweis Egyetem bőrgyógyásza hangsúlyozza, hogy a kullancs minél hosszabb ideig tartózkodása a bőrben növeli a fertőzés veszélyét, ezért gyors cselekvés szükséges.

A bőrgyógyász szerint orvoshoz fordulni csak akkor szükséges, ha a kullancs nehezen hozzáférhető helyen van, például a hallójáratban. Az oktatóvideóban bemutatásra kerül a kullancscsipesz és -kanál helyes használata, valamint azok nélkül történő eltávolítás módja is.

Kovács Anikó kiemeli, hogy a kullancs eltávolításakor óvakodni kell a fej összenyomásától, mivel ez a kórokozók belső szerveiben találhatók, és a nyomás hatására a kullancs "öklendezhet", ami fokozza a fertőzés kockázatát. A bőrgyógyász arra is figyelmeztet, hogy a csípés helyére nem szabad olajokat, zsírokat, krémeket kenni.

Az eltávolítást követően a csípés helyét fertőtleníteni kell, de szteroidos krém használata nem javasolt, mivel az befolyásolhatja az immunrendszer reakcióját, és elmaradhat a Lyme-kórra jellemző helyi bőrpír. Ha ilyen jelenséget észlelünk, azonnal orvoshoz kell fordulni, mivel a kezeletlen Lyme-kór komolyabb megbetegedéseket okozhat, akár hosszabb idő elteltével is neurológiai, szív vagy ízületi megbetegedéseket. Az időben felismert betegség antibiotikum-kúrával gyógyítható.

A vírusos agyvelő-, agyhártyagyulladás elleni védekezés legjobb módja a megelőzés, például az oltás beadatása és a kullancs mielőbbi szakszerű eltávolítása.