A töredékszavazatok és a kompenzációs lista magyarázata

A választók gyakran találkozhatnak azzal a helyzettel, hogy egy jelölt nem nyer a körzetben, mégis képviselővé válik, ami a kompenzációs lista révén lehetséges. Ebben a cikkben azt fejtjük ki, hogy miért bízhatnak mégis a bejutásban azok a politikai erők, amelyek sem a polgármester-választáson, sem az egyéni körzetekben nem arattak győzelmet.

Kompenzációs lista csak a 10 ezernél több lakosú településeken és a fővárosi kerületekben állítható, a kisebb településeken más a rendszer. Ez a vegyes választási rendszer lehetővé teszi, hogy a körzetekben megválasztott képviselők mellett a listáról is bekerüljenek képviselők. Kompenzációs listát nyilvántartásba vett jelölő szervezetek állíthatnak, és a település egyéni választókerületeinek legalább kétharmadában kell jelöltet állítaniuk, aláírásgyűjtés nélkül. A listán szereplők sorrendjét a jelölő szervezet határozza meg, és a lista bejelentése után már nem módosítható. A listán legfeljebb háromszor annyi jelölt állítható, mint amennyi mandátum megszerezhető.

A település lakosságszámától függően változik, hogy hányan szerezhetnek helyet a kompenzációs listáról. 25 ezer lakosig 3 fő, 50 ezer lakosig 4 fő, 75 ezer lakosig 5 fő, 100 ezer lakosig 6 fő, és 100 ezer lakos felett minden további 25 000 lakos után egy fővel nő a választható képviselők száma.

A kompenzációs listáról bejutó képviselők kiválasztása az egyéni választókerületekben vesztes jelöltekre leadott érvényes szavazatok alapján történik, amelyek így töredékszavazatokként hasznosulnak. A kompenzációs listára nem lehet közvetlenül szavazni, és a mandátumokat a jelöltekre leadott szavazatok arányában osztják ki. Azonban a kompenzációs szavazatok öt százalékát el nem érő jelölőszervezetek listája nem kaphat mandátumot.

Példaként Szeged városát említhetjük, ahol 2019-ben 28 képviselőt választottak meg, közülük nyolcan kompenzációs listáról kerültek be. A városban lévő 20 egyéni választókerületből 18-at az ellenzék nyert meg, és a Fidesz kapta a legtöbb vesztes szavazatot, így ők szereztek meg hét kompenzációs helyet.

A kompenzációs listás mandátumok kiosztásához egy táblázatot kell készíteni, amelyben minden lista töredékszavazatait osztószámokkal osztják el, és a legnagyobb számot tartalmazó lista kap egy mandátumot. Ha egyenlő legnagyobb számok vannak, akkor előnyben részesül az a lista, amelyik addig kevesebb vagy még semmilyen mandátumot nem szerzett, vagy kisebb sorszámot kapott a listasorsolásnál. A jelöltek a bejelentés sorrendjében kapják meg a mandátumokat.

Friss hírek Szegedről: Szerda este tömegbaleset történt Szeged külterületén, az 5-ös főút 160-as kilométerénél. Hét személyautó ütközött össze, és a baleset következtében teljes útlezárásra került sor. A szegedi hivatásos tűzoltók áramtalanították a járműveket, és a társhatóságok is a helyszínen dolgoznak. A Szegeder című független helyi lap szerint a rendőrök is helyszínelnek, és a Webrádió értesülései szerint valamilyen csúszós anyag folyhatott az útra, ami a balesetet okozhatta. Az elsődleges információk szerint vannak sérültek is.