„Ez most nem csak Európáról szól” – Hernádi Judit üzenete a magyaroknak a választások előtt

Vasárnap, június 9-én Magyarországon önkormányzati és Európai Parlamenti (EP) választásokat tartanak, és Hernádi Judit színésznő is hangsúlyozza a szavazás fontosságát.

A választások közeledtével egyre több hazai híresség szólal fel, és buzdítja a közönséget a részvételre. Csőre Gábor például a kötelező szavazást szeretné alkotmányos szintre emelni, míg Csonka András úgy véli, aki nem él a szavazati jogával, az később ne kritizáljon.

Hernádi Judit is megosztotta gondolatait a választásokkal kapcsolatban. Kiemelte, milyen nagy örömöt jelentett számára, amikor húsz évvel ezelőtt Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz.

"Szerintem azért fontos, hogy elmenjenek az emberek az Európai parlamenti választásokra, mert meg kell tudni, hogyan gondolkozunk Magyarországról ebben a pillanatban. Ez most nem csak Európáról szól, ez most rólunk szól azt hiszem és arról, hogy mi mit szeretnénk. Én örültem, hogy európai vagyok, ezt tanultam, hogy ez lenne a cél és itt is vagyunk, itt a helyünk. Az önkormányzati és EU-s választások most egy napon történnek, egy időben. Amikor az ember odamegy, akkor már olyan egyszerű azzal a néhány papírral többet bevinni. Most mire használja azt a papírt, de tényleg? Olyan nagy és durva... Hát, arra kell használni, hogy szépen beikszeli azt, amit szeretne!" – hangsúlyozta Hernádi Judit.

A választások témájában nem csak a részvétel fontosságát hangsúlyozzák a hírességek, hanem az Európai Unió szerepét is. Az EU jogi hatáskörének jelentőségét példázza a McDonald's és az ír Supermac's közötti jogi csata is, amelyben az Európai Unió Törvényszéke döntött a Big Mac védjegy sorsáról. A McDonald's elvesztette a Big Mac védjegyét az EU-ban, mivel nem tudta bizonyítani, hogy a nevet öt éven keresztül használták éttermekre, csirkés szendvicsekre vagy éppen baromfitermékekre. Ez a döntés nemcsak a védjegyek használatát érinti, hanem lehetővé teszi az ír Supermac's számára, hogy terjeszkedjen az uniós piacon.

A választásokon való részvétel tehát nemcsak a helyi önkormányzatok és az Európai Parlament összetételét befolyásolja, hanem a magyar állampolgárok számára lehetőséget biztosít arra is, hogy véleményt nyilvánítsanak az EU-n belüli jogi és gazdasági kérdésekben, mint amilyen a védjegyek védelme és a piaci verseny is.