Heinrich-udvar átépítése: miért indultak hirtelen a munkálatok?

Napokon belül megkezdődik az Iparművészeti Múzeummal szemben álló Heinrich-udvar átépítése, amelynek kapcsán új részletek kerültek napvilágra. Az ingatlanfejlesztők sietős döntése mögött a meglévő építési engedély lejárata állhat.

Közel négyéves szünet után a Heinrich-udvar átépítési munkálatai hamarosan elkezdődnek. Az Üllői út felőli bérházat Hubert József és Móry Károly, míg a Mária utcában található ipari épületet Sándy Gyula tervezte. Az ingatlanfejlesztő, Szabó Zoltán tulajdonában lévő Heinrich Passage Ingatlanfejlesztő Zrt. ambiciózus terveket szövöget: egy 117 szobás szálloda és 218 Airbnb-re alkalmas lakás létrehozását tervezik, miközben az udvari épületeket eltüntetnék.

Varga Mihály pénzügyminiszter egykori egyetemi szobatársa, Szabó Zoltán több jelentős beruházásban is érintett, többek között a Széllkapu-projektben és a Pénzügyminisztérium-rekonstrukcióban is részt vett.

A Heinrich-udvar átépítéséhez először a műemléki védelem részleges visszavonására volt szükség, amit 2019 karácsonya előtt jelentettek be. Az Indokolások Tára szerint az udvari raktárépületek jelentős műemléki értéket nem képviselnek.

A projekt előtt álló akadályokat többek között a koronavírus-járvány és a helyi lakosok, szervezetek, valamint az önkormányzat ellenállása is jelentette, de a Kúria és egy kormányrendelet végül lehetővé tette a munkálatok megkezdését.

Az Octogon építészeti magazinban megjelent cikk szerint a kivitelezés még május folyamán el fog indulni. A tervek szerint egy art hotel, egy konferenciaterem, valamint egy modern bővítésű épület is helyet kap majd az udvarban. A belső udvar alá mélygarázs épül, és a passzázs kis épületei bontásra kerülnek.

A munkálatok hirtelen kezdete mögött az állhat, hogy a 2020. május 28-án kiadott építési engedély négyéves időtartama hamarosan lejár, és az építtetőnek nincs lehetősége a meghosszabbításra. Ha azonban a munkálatokat megkezdik, hat év áll rendelkezésükre a projekt befejezésére.

Az ÉTDR rendszerében közzétett látványtervek alapján a Mária utcai oldalon az U alakú épületrészt megőrzik, az Üllői úti oldalon pedig üvegtetővel fedik le az udvart. A területen napelemek is helyet kapnak, és a passzázs felett zöldtető lesz kialakítva.

A Heinrich Passage Ingatlanfejlesztő Zrt. a cikk megjelenéséig nem válaszolt a felmerülő kérdésekre, így többek közt a munkálatok pontos kezdetéről, a bontási munkálatok sorrendjéről, vagy a belső részletek megőrzéséről sem kaptunk információt.